Balkáni virtusok az idei utolsó Bábel-esten

Utolsó felvonásához érkezett az idei évadban a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est. Június 2-án a Balkán életérzés költözik a Fesztivál Színházba, olyan alkotók bevonásával, mint Boris Kovač és kamarazenekara, a New Ritual Group, a Sebő Együttes és vendége, Bognár Szilvia, Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és író, valamint a Duna Művészegyüttes táncosai.

 

A Müpa ajánlója:

 

A Balkán a barbár, nyers erő szinonimájaként él a hétköznapi gondolkodásban és a legtöbb művészeti alkotásban egyaránt. De létezik egy másik Balkán is, amely árnyalni képes ezt a sztereotípiát, és amely befolyásaival gazdagabbá tette a magyar művészetet.

 

A szezonzáró Bábel-est alapritmusát az a Boris Kovač adja, aki már első albumán újraértelmezte és a Balkánra hangolta a New York-i repetitív iskolát. A felvételen szinte minden hangszeren az apai ágon magyar származású, multiinstrumentalista zenész játszik; őt hallhatjuk szaxofonon, klarinéton és tárogatón, citerán és vibrafonon, szintetizátoron, ütőhangszereken és magnószalagokon. New Ritual Group nevű zenekara mellett több projektje is futott más-más neveken, lásd Boris Kovač & Ladaaba Orchest és Boris Kovač & La Campanella, hogy csak a legismertebbeket említsük. A The Last Balkan Tango és a World After History című lemezei Európa-szerte kirívó visszhangot kaptak. A Müpában a maga jellegzetes Balkán-tangójából ad majd ízelítőt.

 

Boris Kovac

Boris Kovač és a New Ritual Group


A Kossuth-díjas Tolnai Ottó az 1965-től 1992-ig megjelenő legendás vajdasági folyóirat, az Új Symposion első nemzedékének volt főszerkesztője, míg egy betiltott folyóiratszám miatt el nem mozdították posztjáról. Az egykori Ifjúság című újvidéki hetilap mellékletéből 1965-ben kinövő társadalmi, művészeti és kulturális folyóirat rendkívüli hatással volt a hetvenes-nyolcvanas évek magyar irodalmára. Nyelvezete, formai korszerűsége, nyitottsága és szabad szellemisége miatt azóta is a legrangosabb magyar nyelvű folyóiratok között tartják számon. Esetenként nem is folyóirat, hanem képzőművészeti album vagy lemez formájában látott napvilágot. Itt jelent meg Boris Kovač már említett első lemeze is. Az est moderátora, az író-újságíró Balázs Attila a harmadik Sympo-szerkesztőség tagjaként szintén több szállal kötődik a folyóirathoz.


Sebő Ferenc életművét is több helyen átjárja a Balkán, elég csak a balkáni népköltészet egyik magyar népfordítójának, Nagy László Ki viszi át a szerelmet? című költeményének megzenésítésre gondolnunk. Mostani vendége a bájos népdalénekesnő Bognár Szilvia lesz.


A nemzetközileg is jegyzett Duna Művészegyüttes küldetése a műfajjal kapcsolatos sztereotípiák ledöntésével ráébreszteni a nézőket a néptánc sokarcúságára és művészi kifejezőerejére. Profi táncosai ezen az estén a balkáni ritmusokat táncolják el a színpadon.

 

sebo egyuttes

Sebő együttes

 

Bábel-est: Balkán
2016. június 2. csütörtök, 20:00 — 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködik: Balázs Attila, moderátor; Boris Kovač és a New Ritual Group, a Sebő Együttes és vendége, Bognár Szilvia, Tolnai Ottó, költő és író, a Duna Művészegyüttes táncosai
Alkotók: Böhm György, rendező; Marton László Távolodó, sorozatszerkesztő

 

süti beállítások módosítása