Nemzetközi karmester mesterkurzust rendeznek Budapesten

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány szervezésében nemzetközi karmester mesterkurzust tartanak Helmut Lachenmann német zeneszerző részvételével június 9. és 16. között a Budapest Music Centerben (BMC).

 

A kurzust Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Vajda Gergely karmester és Olivier Cuendet karmester vezeti. A meghívott vendég Helmut Lachenmann német zeneszerző, akivel közönségtalálkozón is megismerkedhetnek az érdeklődők június 13-án a BMC Könyvtárában - közölte az intézmény az MTI-vel.


A mesterkurzusra 18 országból érkezett jelentkezés, az előzetes szakmai válogatás után 12 résztvevőnek van lehetősége együtt dolgozni az Óbudai Danubia Zenekarral a BMC-ben. A koncertet megelőző próbákon Helmut Lachenmann is részt vesz, személyesen tanítja be művét, ami komoly tapasztalatszerzési lehetőséget jelent a fiatal karmestereknek.

 

Eotvos

Fotó: Kecskeméti Dávid


A Bartók-év keretében megvalósuló Fókuszban Bartók/Kurtág/Lachenmann címmel meghirdetett nemzetközi karmesterkurzus hallgatói Bartók Béla II. hegedűverseny, Kurtág György Petite musique solennelle és Helmut Lachenmann ".zwei Gefühle.", Musik mit Leonardo című műveit próbálják és mutatják be a záró koncerten, június 16-án a BMC Koncerttermében.


Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal zeneszerzők és karmesterek továbbképzése mellett a 20. és 21. századi zene népszerűsítését, valamint nemzetközi hírű zeneszerzők személyes bemutatását tűzte ki célul. Ezért rendszeresen szervez mesterkurzusokat, valamint évente több alkalommal rendezi meg a mustMEET Composers közönségtalálkozót.


A programot a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Art Mentor Foundation Lucerne, a budapesti Goethe Intézet és a Francia Intézet támogatja.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása