Színházi előadásokat is kínál a 25. Zempléni Fesztivál

Mintegy 60 programot, komolyzenei koncerteket, operát, operettet, színházi és táncelőadásokat, dzsesszkoncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat kínál a látogatóknak augusztus 12. és 21. között csaknem 40 helyszínen az idén 25 éves Zempléni Fesztivál.

 

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település koncerttermei, szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont neves magyar szólisták, együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.


Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján méltatta a fesztivál idei programkínálatát, valamint a minőségi kulturális fesztiválok gazdaságélénkítő, társadalomfejlesztő és esélyteremtő szerepéről beszélt.


Elmondta, hogy a már külön költségvetési soron szereplő vidéki kulturális fesztiválok támogatására az idei évben először rendelkezésre álló 250 millió forintos keretből a legmagasabb, 40 millió forintos támogatást kapja a rendezvény. A fesztivál az NKA-tól kapott 20 millió és a meghívásos pályázattal elnyerhető 40 millió forinttal együtt összesen 100 millió forintos állami támogatással számolhat.


"Elérkezett annak az ideje, hogy az állam szerepet vállaljon a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest kiemelt támogatása mellett a vidéki fesztiválszíntéren is" - hangsúlyozta. Mint mondta, a parlament előtt lévő 2017-es költségvetési törvény tervezetében az idei 250 millió forint helyén 500 millió forint szerepel, tehát reményei szerint jövőre duplájára növekszik a vidéki fesztiválok támogatási kerete.

 

zempleni


Turjányi Miklós fesztiváligazgató kiemelte: a fesztivál történetében ez az első alkalom, hogy meghaladják a 100 millió forintos költségvetést.
Hollerung Gábor művészeti vezető a fesztivál új helyszíneként beszélt a Tokaj Fesztiválkatlanról. Mint mondta, a fesztivált megelőzően már két programot is láthat közös produkciójukként a fesztiválkatlan közönsége: június 25-én a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában a legendás zeneszerző, John Williams legismertebb filmzenéit hallhatják, július 16-án pedig Ravel Bolerója és Orff Carmina Buranája látható a Győri Balett, a debreceni Kodály Kórus, a Csokonai Színház Kórusa és a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában. Ezt követően a fesztiválon további két produkció látható a fesztiválkatlanban: a Budapesti Operettszínház előadásában a Mágnás Miska, Káel Csaba rendezésében pedig Rossini 200 éve bemutatott, A sevillai borbély című operája.


Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, az opera rendezője kiemelte: céljuk, hogy szórakoztató csomagolásban mutassák be az operát, kiváló énekesekkel, kórussal és a Budafoki Dohnányi Zenekarral karöltve.


Hollerung Gábor a fesztivál nyitókoncertjéről szólva elmondta, hogy augusztus 12-én a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában Mozart Sinfonia Concertantéja és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája hallható a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A versenymű szólistáiként Kokas Katalint és Kelemen Barnabást, az operaelőadáson Judit szerepében Meláth Andreát, hercegként Kálmán Pétert láthatja a közönség.


A fesztivál alapítója, a Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 14-i koncertjére barokk szerzők legnépszerűbb műveiből válogatott programmal érkezik, szólistájuk a fiatal trombitaművész, Pálfalvi Tamás lesz.


A fesztiválon több, a korábbi esztendőkben sikerrel fellépő együttes is vendégszerepel, köztük a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és a fennállásának szintén negyedszázados jubileumát ünneplő Orfeo Kamarazenekar. A rendezvénysorozat záró koncertjén augusztus 21-én Haydn A Teremtés című oratóriumát multimédiás előadás keretében élvezheti a közönség.


A hagyományoknak megfelelően idén is minden este szól a dzsessz. Szakcsi Lakatos Béla és a Rákfogó Emlékzenekar Mádon muzsikál, Tokajban, a Kossuth téren a Balázs Elemér Group Szőke Nikolettával lép fel, a szerencsi Rákóczi-várban Broadway-slágerek és latin muzsika szólal meg Malek Andrea és a Budapest Jazz Orchestra előadásában.


A sárospataki dzsesszesteken fellép többek között Plósz Titanilla és Jörg Hegemann boogie-woogie zongorista is. A Dixie Kings of Hungary sátoraljaújhelyi programja Benkó Sándorról emlékezik meg. A dzsesszkoncertek sorát a szintén negyedszázados fennállását ünneplő Trio Midnight zárja.
A fesztivál idején rendezik meg - Hollerung Gábor irányításával - ifjú muzsikusok számára a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, valamint gasztronómiai és családi programok is várják a látogatókat.


A programokról részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon és a fesztivál Facebook-oldalán található.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása