Összesen 10 díjat szereztek a magyarok a szerbiai Sterija Játékokon!

Összesen tíz díjat szereztek magyar vagy magyar vonatkozású előadások a 61. alkalommal megrendezett Sterija Játékok elnevezésű szerbiai színházi fesztiválon Újvidéken.

    

A zsűri szerda késő esti döntése értelmében a legjobb rendezésnek és a legjobb díszletnek járó díjat Urbán András kapta a nemzeti identitásról szóló, Hazafiak című előadásért, amelyet a belgrádi Szerb Nemzeti Színházban rendezett. Ugyanez az előadás nyerte el a legjobb zenének járó elismerést, valamint a kritikusok díját is. 
    

npubg rodoljupci fotovicenciozaknic 2185

 

Urbán András az előadásról az MTI-nek korábban azt mondta, az előadás még ma is aktuális, a hatalom körüli bonyodalmakról szól, nem utolsó sorban arról, ahogyan az ember folyamatosan áruba bocsátja az identitását.
    

A színészeknek járó egyik Sterija-díjat G. Erdélyi Hermina kapta a címszereplő megformálásáért a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Édes Anna című előadásában, amelyet Czajlik József rendezett. Szintén a legjobb színészeknek járó díj egyikét nyerte el Balázs Áron az Újvidéki Színház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában létrehozott Hegedűs a háztetőn című előadásban Tevje, a tejesember szerepéért. A színész emellett az újvidéki Dnevnik napilap díját is kiérdemelte. A Béres Attila rendezte Hegedűs a háztetőn ezen felül magáénak tudhatja a legjobb jelmezért (Mirjana Stojanović Maurič) és a legjobb koreográfiáért (Krámer György) járó elismerést, valamint a fesztivál közönségdíját is. 
    

A május 26. és június 2. között megrendezett szerbiai fesztiválon hét előadás versenyzett a fődíjért, amelyet végül a belgrádi Atelje 212 Színház Pijani (Részegek) című produkciója nyert el. 
    

A fesztiválon a versenyprogramon kívül mutatták be Pintér Béla Fácántánc című előadását.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása