Életműdíjjal tüntették ki Orosz Lujzát a TIFFen

Orosz Lujzát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagját életműdíjjal tüntették ki a 15. TIFF (Transilvania International Film Festival) szombat esti záró gáláján.

CSIRKEFEJ 1992 probafoto Orosz Lujza

 

Orosz Lujza 1950-ben végzett a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, 1948-tól a kolozsvári színház társulatának tagja, 1992-től pedig az intézmény örökös tagja. Színházi szerepei mellett a hetvenes évektől kezdődően filmekben is játszott. A Mircea Moldovan által rendezett Vifornița (1973) című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb romániai színésznőnek járó díjat, a filmben Gheorghe Cozoroci volt a partnere. A Iosif Demian által rendezett O lacrimă de fată című filmjét pedig 1982-ben Cannes-ban is levetítették.

 

Orosz Lujza

 

Orosz Lujza egy 2010-ben a Szabadság napilap által szervezett beszélgetésen így nyilatkozott: „nagyon tudok sírni és nagyon szeretek kacagni, élni szeretem az életet, nem vegetálni és csak úgy átsétálni rajta…

 

Ha valaki hozzám jön vagy beszélgetünk telefonon, rögtön azt kérdezem tőle: és te hogy vagy? Nekem nagyon szép életem van, tulajdonképpen a természet segített, hogy kilábaljak a búbánatokból, és szeretném, ha a nehézségek ellenére sem hagynák el magukat, akik megkeresnek engem.” 

 

süti beállítások módosítása