Peter Brook előadása is a Trafóba érkezik

Külföldi nagyágyúk, független magyarok, minden érzékünkre ható előadások és koncertek. A Trafó 18 éve töretlen helyszíne a rendhagyó, formabontó, igényes kortársművészeti előadásoknak.

A színház és tánc nagyvadjai – Schilling, Mundruczó, Pintér, a premierrel jelentkező Frenák Pál – mellett hangsúlyosan támogatja a pályakezdő hazai művészeket, nem lesz ez másképp az új évadban sem. A külföldi szcénából is érkezik egy legendás előadás: Peter Brook a 30 éve bemutatott Mahabharatat gondolta újra és turnéztatja szerte a világban. A Trafó zenei kínálatának gyöngyszeme idén is az UH Fest két koncertje: innen indul és itt zárul az idei fesztivál. Az újdonságok mellett pedig a korábban bemutatott sikeres produkciók várják a Trafó egyre színesedő közönségét.

 

trafo

 

A Trafó sokrétű missziójának fontos eleme, hogy meghatározó külföldi előadásokkal színesítse a hazai színházi kínálatot. Idén egy világhírű színházi legenda, Peter Brook előadása, a Csatamező érkezik a Trafóba.  Brook – csak az ’50-es ’60-as években – több mint félszáz előadást és filmet rendezett, munkásságát még a Nobel-díjas filozófus, Jean Paul Sartre is színházi fordulópontnak nevezte. Az idelátogató előadás annak a 30 évvel ezelőtti, 9 órás produkciónak a friss átdolgozása, amelynek bemutatását 10 éven át tartó munka előzte meg. Az előadás a szanszkrit legendát, a Mahabharatat állította színpadra nemzetközi stábbal, mert a rendező szavaival élve: „Ha kicsiben sikerül megvalósítani az egységet, akkor van remény.” A rövidített, átdolgozott ötszereplős változat karácsony előtt, december 14-15-16-án érkezik.

 

A Trafó programjának évek óta fontos részét képezik a társadalmi problémákra érzékeny előadások – a Közös ügy sorozatban – magyar és külföldi előadások egyaránt. Visszatér Schilling Árpád rendezése, A harag napja, műsoron marad Pintér Béla Titkainkja, valamint a Forte Társulat A te országod című előadása is, amely a nyáron a POSZTtól Temesváron át az Ördögkatlanig   nyűgözi le a közönséget. Szintén a sorozatba tartozik az  A House in Asia című spanyol produkció, amely filmes és dokumentarista eszközökkel beszél a  XXI. századról, Bin Ladenről, a minket körülvevő világról. Az előadást az Agrupación Señor Serrano jegyzi, október 21-22-én lehet majd megnézni a produkciót.

 

Táncban sem lesz hiány, két év után ismét a Trafó nagytermébe álmodja új előadását Frenák Pál. Az alkotónak, aki az évadban ünnepli 60. születésnapját, az új formák iránti vágya és alkotói szenvedélye évtizedek óta csillapíthatatlan. Az általa felfedezett fiatal tehetségekkel, mint Mauer Milán – akit idén a legígéretesebb pályakezdőnek választott a Magyar Táncművészek Szövetsége – sorra nyerik a díjakat. Új, Lutte című előadása arra az emberi küzdelemre fókuszál, amelyet önmagunk és egymás ellen vívunk minden áldott nap, a produkciót szeptember 23-24-25-én mutatja be a Trafó.

 

Hiroaki Umeda japán koreográfus, multidiszciplináris művész tavaly teljesen felrázta a vizuális művészetek és kortárs tánc hazai kedvelőit Holistic Strata című szólójával, az előadás a nagy sikerre való tekintettel szeptember 15-16-án visszatér, de ugyanazon az estén bemutatásra kerül Umeda legújabb alkotása, az öt magyar táncossal készített Drives is. Az előadást premiere a Sziget Fesztiválon lesz, de a Trafóban látható majd először színházi közegben. A produkcióban fellépő magyar táncosok, akikkel Umeda még májusban belefogott a munkába, és már az első hetek próbái után lelkesen várják a bemutatót. A próbák nyáron a SÍN Kulturális Központban és a Trafóban zajlanak.

 

A fiatal magyar előadóművészek továbbra is Trafó közelben lesznek, új előadással jelentkezik a Lábán-díjas Molnár Csaba, az örökké kísérletező Cuhorka Emese és Fülöp László, az amúgy díszlettervezőként is dolgozó Kálmán Eszter, és a jelmeztervező Nagy Fruzsina, aki a Soharóza kórussal és annak vezetőjével, Halas Dórával készít „látványos-hangzatos” előadást. Ez a két utóbbi darab bekerült a Trafó új sorozatába, az Eye Candy-be, ami a különleges, erős vizualitással dolgozó előadások védjegye. A belga képzőművész, Miet Warlop – aki harmadszor érkezik a Trafóba – előadása is ezt a sorozatot gazdagítja. Megmutatja, milyen a halálosan komolyan vett humor és a dramatizált látvány, szeptember 30-án és október 1-jén.

 

A fiatalok koncentrált térnyerése 2017 januárjában következik be; a másodszor megrendezésre kerülő NEXTFESZT-en több napon át csak tehetséges Y generációs magyar alkotók munkái töltik meg a házat.

 

Az előadóművészetihez hasonlóan színes a zenei paletta is: az indiai klasszikus zenétől a kísérleti zenéig minden belefér az évadba. Az UH Fest október 2-án és 8-án hoz kísérleti zenéket a világ minden pontjáról, fellép a The Bug, a Dwarfs of East Agouza, a Sote, a Killing Sound, Alpár, és még egy sor olyan zenész, akik nemcsak koncertet, hanem komplex művészeti élményt kínálnak.

 

A Galéria töretlenül képviseli a feltörekvő magyar művészeket és a nemzetközi alkotókat egyaránt, önálló kiállítással jelentkezik az új formákkal és anyagokkal kísérletező szobrászművész, Péli Barna, de a kortárs lengyel képzőművészet ismert alakja, Hubert Czerepok is egyéni kiállítást állít össze. Ő régiónk második világháború utáni történelmének a feldolgozására fókuszál a neon-művészet formájától kezdve a fotó- és rajzsorozaton át egészen a filmig.

 

 

Az évad folyamatosan frissülő programja itt érhető el.

 

Jegyvásárlás, programinformáció itt.

 

 

 

süti beállítások módosítása