"Győz-e a művészet az aktuálpolitika fölött?" - Shakespeare királynője a Városmajorban

Pénteken mutatja be Bereményi Géza Shakespeare királynője című színművét a kaposvári Csiky Gergely Színház Udvaros Dorottya főszereplésével a Budapesti Nyári Fesztivál részeként a Városmajorban.

 

Udvaros Dorottya az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában elmondta: a kortárs dráma Erzsébet és Shakespeare viszonyán túl leginkább azt feszegi, hogy a hatalom miként játszik a művészettel, győz-e a művészet az aktuálpolitika fölött. A történelmi figurák csak alkalmat adnak az idén 70 éves Bereményi Gézának arra, hogy gondolkozzon bizonyos dolgokról: milyen lehetett például Shakespeare helyzete íróként - fogalmazott a színművész.


A Galambos Péter rendezte előadás sok speciális effektet tartalmaz, a látvány nem szokványos, vetítővásznak között játszanak és az élő szereplőkön kívül "figurák" is vannak a színpadon - tette hozzá Udvaros Dorottya.

 

shakespeare kiralnyoje


Shakespeare halálának 400. évfordulóján a Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon négy alkalommal, pénteken és szombaton, valamint augusztus 27-én és 28-án látható. A produkció ősztől a kaposvári színház repertoárját gazdagítja. 


A darabban Anglia királynőjét Udvaros Dorottya, Shakespeare-t Rátóti Zoltán és Kelemen József alakítja. Az államtitkárt Kovács Zsolt, a királynő kegyencét Hüse Csaba, Bacont Gyuricza István, Ben Jonson írót Fándly Csaba játssza. Jakab király Váncsa Gábor, Mary Howard Szvetnyik Kata, a színész és részvényes Schlanger András lesz a színpadon.


Bereményi Géza új drámája a trón és a színpad mögötti világba vezeti a nézőket, történetének középpontjába a magánélet, a világtörténelem és a drámairodalom szövevényes egymásba fonódását állította. A hatalmat és a művészetet a világtörténelem egyik legjelentősebb uralkodója, I. Erzsébet és legjelentősebb alkotója, William Shakespeare jeleníti meg.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása