A bolygó hollandi a Szegedi Szabadtérin - Az alkotók meséltek

A bolygó hollandival kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada pénteken; a Wagner-operában a Kormányos szerepét Paul Potts brit énekes, a Britain's Got Talent első győztese alakítja a Dóm téren.

 

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója a produkció vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, Harangozó Gyula művészeti vezetővel együtt rendkívül fontosnak tartják, hogy az opera műfaja évről évre helyet kapjon a játékok programjában. 2013-ban Gershwin, majd Kodály, azután Verdi egy-egy operáját állították színpadra, idén pedig - a fesztivál történetében első ízben - egy Wagner-mű szerepel a műsoron.


Törekedtek arra, hogy a közönség ezekben a produkciókban a világszínvonalhoz tartozó magyar énekeseket láthasson és hallhasson. A Szabó Máté rendezte darabban így visszatér a Dóm térre Rálik Szilvia és Wiedemann Bernadett, a népszerű szegedi művészek közül László Boldizsár, valamint Altorjay Tamás, a főszerepet pedig Kálmándy Mihály alakítja - mondta a színházi szakember. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az operabemutatók ne csak a műfaj kedvelői számára legyenek izgalmasak, érdekesek, hanem minél többekhez eljussanak.

 

paul potts


Paul Potts a Britain's Got Talent című tehetségkutató műsorban tűnt fel 2007-ben. A verseny megnyerése után stúdiólemezeket készített, világszerte koncertpódiumokon énekelt, operában azonban még soha nem állt színpadra.


A művész elárulta, hogy a szegedi fellépés ötletével Cselényi Péter impresszárió kereste meg, hivatalos közösségi oldalára - melyet saját maga kezel - küldött egy üzenetet. A kérést továbbította menedzsmentjének, amely kissé szkeptikus volt az ötlettel kapcsolatban, neki azonban felkeltette az érdeklődését a szerep, amely lehetőséget biztosít arra, hogy fejlődjön, kipróbálja magát.


Paul Potts elmondta, énekesként az olasz szerzők műveit érzi magához közel, A bolygó hollandi zeneileg nincs ezektől annyira távol, hogy ez nehézséget okozzon, sokkal komolyabb kihívás a német nyelvű szöveg, különösen a tempóváltások.


Az operaénekes nagyszerűnek tartja Szabó Máté rendezői koncepcióját, amely sci-fi környezetbe, a bolygóközi térbe helyezte el a történetet. A művész szerint komoly feladat betölteni a fesztivál hatalmas színpadát, a rendezőnek sikerült ez, és ezután már az énekesek feladata, hogy bejátsszák a teret.

 

dom ter

 

“Előző éjjel világítottam, és egészen fantasztikus pillanatban volt részünk a kollégákkal. Amikor a díszlet egyik legszebb elemét, a hatalmas földgömböt megvilágítottuk az egyik oldalról, és éppen akkor hunytak ki a dóm fényei, egy rövid pillanatig valóban úgy éreztük, mintha a világűrben lennénk” - mondta Szabó Máté.

 

A rendezői koncepció szerint az univerzumba helyezett opera különleges díszletet kapott Khell Csörsz tervezőtől, melynek fontos része a meredek talapzat és egy közel nyolc méter magasan lévő hídelem. Ez persze speciális munkát, gyakran erőt próbáló attrakciókat kíván a szereplőktől is. Rálik Szilvia, aki Sentát alakítja a Wagner-operában, saját bevallása szerint kicsit izgul is a mozgó hídon való éneklés miatt.

 

László Boldizsár egyenesen Indiana Jones-nak érzi magát Füzér Anni látványos, modern jelmezében. “Tegnap már szinte követeltem a vagány ruha mellé egy ostort, de Máté azt mondta, nem kapok, mert én magam vagyok az ostor. A karakterben az tetszik, hogy a többiek mellett ő az egyedüli igazán földön járó szereplő, aki Sentát is megpróbálja visszarántani maga mellé.”

 

laszlo boldizsar

 

Az űrcowboyok és tejútszerűen hullámzó, sci-fi ruhaköltemények mellett Wiedemann Bernadett olaszos fekete kösztüme szinte konzervatívnak tűnik. Ő maga azt mondta színpadi megjelenéséről, hogy a jelmez elsőre megadta a karakter igazi jellemét: “a fekete ruhában a piros ékszerekkel és piros lakktáskával úgy nézek ki, mint egy igazi olasz La Mamma!”

 

Kálmándy Mihály kiemelte, hogy nagyon harmonikusan dolgoznak együtt a rendezővel. Altorjay Tamás szerint a próbákon hallgatva Wagner zenéjét a Szegedi Szimfonikus Zenekartól úgy érzi, olyan érzelmek kavarognak a német mester muzsikájában, hogy a mű kifejezetten kiált ezért a hatalmas színpadért és a Dóm tér monumentalitásáért.

 

Szabó Máté Paul Potts karakteréről elmondta: viszonylag kis szerepből dolgoznak ki egy nagyon érdekes költői eseményt. Paul egy álmodozó figurát játszik Kormányosként, aki hazavágyik a messzeségből.

 

MTI, Szegedi Szabadtéri

 

süti beállítások módosítása