Családi Bábos Napokat rendeznek Zsámbékon

Idén júliusban első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal indul útnak a Családi Bábos Napok rendezvény Zsámbékon. Fabók Mariann, a Fabók Mancsi Bábszínház vezetője mesélt a programról.

 

 - Július 21-én, felnőtteknek szóló előadás bemutatása zajlik a Romtemplom díszletében. A Szombathelyi Mesebolt Bábszínház adja elő az idővel emblematikussá vált passiójátékát, „Baltazar Espinoza utolsó üdülése és üdvözülése” címmel, Jurge Luis Borges novellája nyomán. Ez a darab a 2010-ben útjára indított szakrális sorozat egyik része, amely 2014-ben elnyerte a legjobb drámai előadásnak járó Arany gúnár-díjat a szlovákiai Körmöcbányán, a humor és a szatíra európai fesztiválján? Kérem, avassa be az olvasót a kulisszatitkokba. Mit kell még tudni a darabról?

- Igen, ez az a varázslatos előadás. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy a Zsámbéki- medence Idegenforgalmi Egyesület meghívja Zsámbékra ezt a hazánkban még ritkaságnak számító, felnőtteknek szóló bábjátékot. Az előadás szép példája annak, hogy a báb, mint műfaj, nem kizárólag gyermekeknek való. Baltazar Espinoza utolsó üdülése és üdvözülése eddig minden bemutatója során csodálatot váltott ki mind a szakma, mind pedig a közönség részéről. Bízunk benne, hogy a Romtemplom különleges erőterében felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki megtekintheti.

 

Vitez Laszlo

 

- Július 23-án, egész napos program várja a családokat a Zárdakertben. Ezen a napon a vásári bábjátékosok igazi nagyágyúi érkeznek az ország különböző pontjairól, ahogyan a 26 éve sikeresen működő Márkus Színház is. Az Égig érő fa című előadásukat hozzák, Benedek Elek nyomán. Ők milyen meglepetéssel szolgálnak?

- A Márkus Színház a vásári bábtársulatok koronázatlan királya. Őket legalább egyszer az életben látni kell. S ha az ember egyszer látta őket, rájön, hogy sosem érdemes kihagyni a játékukat. Meglepetésben biztosan lehet része annak is, aki majd minden előadásukat végigkísérte már, hiszen Pilári Gábor és Vajda Zsuzsa lenyűgöző párosának nincs két hasonló szereplése: az improvizáció és a közönségre való tökéletes ráhangolódás mindig egyedi élményt nyújt.

 

- Egy másik társulat a Mikropódium, amely a „STOP!” című előadással lepi meg a zsámbéki közönséget. Egy egészen különleges családi bábszínházról van szó, amelynek specifikumát az apró mérete határozza meg, mind a színpad, mind pedig a bábok tekintetében. „Mikro-mágia” – ahogyan alapítójuk, Lénárt András jellemzi saját társulatát. Mitől óvják a közönséget a bábosok, hiszen a STOP! című darabbal lépnek fel?

- Lénart András az az egyetlen hazánkban élő bábjátékos, akinek a nevét és különleges bábszínpadát minden földrészen, és azoknak szinte minden országában ismerik bábos közegben. Ő Igazi Bábos. Maga készítette, kísérletezte ki a valóságig megtévesztő mozgásra képes apró bábjait. Workshop-okat tart világszerte, de a magyar Színművészeti Egyetemen is oktatja abábozást. (Nagy áldás, hogy az én mesterem is lehetett.) Az pedig, hogy éppen ráér július 23-án, egyenesen csoda! STOP! című előadása nem akar visszafogni senkit semmitől. Egy kis „megállást” kér a rohanásban, s a harsányabb vásári játékok között egy intimebb, bensőségesebb élményt kíván nyújtani.

 

Mikropodium

 

- A Ziránó Színház a „Babszem Jankó” című produkcióval érkezik Zsámbékra. Tagjai szintén családtagokból áll össze, akik „a zalai domb tetején” élnek és nevelik gyermekeiket. Ők hogyan elevenítik majd meg az ismert magyar népmesét?

- Elbűvölő házaspár Varga Peter Robert és Pfeiffer Zsófi. Színházukban az előadások lassan születnek. Hosszú műhelymunka előzi meg a bemutatókat, alapos felkészülés. Ezen alkotófolyamatok során egészen „elbújnak” hottói házuk próbatermében, s csak a kész előadással a „zsebükben” láthatjuk ismét őket. Babszem Jankó című előadásuk nekem is meglepetés, mivel még nem volt szerencsém látni.

 

- Pályi János is meglátogatja a találkozót?

- Igen. Nagy öröm, hogy Kemény Henrik mellett van egy Pályi Jánosunk. Heni bácsi halála óta, ő hazánkban a legelismertebb Vitéz László játékos. Vitéz László és az elátkozott malom című előadásával számtalan fesztiváldíjat nyert el, ezt láthatja a zsámbéki közönség is.

 

- Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád is szerepelnek július 23-án. Ön „A székely menyecske meg az ördög” című játékot mutatja be. Az életrajzát olvasva megtudtam, hogy ön 2008-tól a Miskolci Nemzeti Színház színésze. A Színház és Filmművészeti Egyetem színész és bábszínész diplomájának megszerzése után, Nürnbergben is végzett szakmai gyakorlatot, sőt a budapesti Kolibri Színház stúdiójában is tanult. Mit kell tudni a jelenlegi szakmai életéről, hiszen tudvalevő, hogy tavaly egy kislánynak adott életet. A gyermeknevelés mellett marad ideje a Fabók Mancsi Bábszínháza aktív működtetésére?

- Mikor Keresztes Nagy Árpáddal összekötöttük az életünket, és én is Zsámbékon telepedtem le, odahagytam a Miskolci Nemzeti Színházat. Teljes mértékben szabadúszó lettem. Ez a változás igazi „jó szél” volt „Fabók Mancsi Bábszínháza” vitorlájába. Olyan nagy lendület, ami Borókánk születése körüli, „meghitt szélcsendes időszak” után is mozgásban tudta tartani hajónkat. Hála Istennek akad felkérés, és ezekhez elegendő erő. A kislányunkkal együtt történő munka pedig, előadásról előadásra még több boldogság.

 

Menyecske 1

 

- Milyen beharangozót kíván megosztani „A székely menyecske meg az ördög” című darabbal kapcsolatban a nézőkkel, amely elnyerte a Marczibányi téri VII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle megosztott fődíját?

- Az előadás 2011- ben született, immár 374 bemutatást ért meg. Valószínűleg már sokan látták, itt Zsámbékon is két ízben játszottam az elmúlt években. Mégis, amikor én dönthetem el, hogy melyik darabot játsszam, mindig ez jut eszembe elsőként. Ez áll a szívemhez legközelebb, és bízom benne, hogy jóleső érzés lesz megnézni azoknak is, akik már látták, sőt azoknak is, akik először találkoznak vele.

 

- Férje, Keresztes Nagy Árpád kobzos, regős, históriás énekmondó a tőle megszokott énekes-hangszeres-prózás formáját hozza? A „Mátyás király rózsát nyíló ostornyele” című bábtáncoltató előadást saját feldolgozása alapján mutatja be?

- Férjemet valóban leginkább erről az oldaláról ismerik. Nagy öröm, hogy itt Zsámbékon is találkozhatnak másik arcával: a bábtáncoltató mesemondóval. Árpád több bábtársulat zenei kísérője, beleértve a Fabók Mancsi Bábszínházát is. Ilyen alkalmakkor, mikor saját feldolgozású, önállóan létrehozott előadásait játssza, maga által készített bábszínpadán, úgy érzem, a Nap elől kicsit félrehúzódik az árnyékot vető Hold. Ilyenkor végre teljességében megmutatkozhat – ezen a területen is – az a tehetség, ami megadatott neki. Nem ismerek rajta kívül más bábost, aki hazánkban a dunántúli bábtáncoltató betlehemesek hagyományát kicsit továbbgondolva ugyan, de éltetné.

 

- Röviden, hogyan foglalná össze a Családi Bábos Napok rendezvénysorozat programját? Miért látogassák az előadásokat a zsámbéki felnőttek és gyermekek?

- A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület, s ezen belül is a nagy hagyományú Zsámbéki Színházi Bázis nyári programsorozata szeretne megújulni, és ennek a megújulásnak az egyik gyümölcse a Zsámbéki Családi Bábos Napok. Az esemény az egyesület, a városvezetés, a Fabók Mancsi Bábszínháza, és még számos magánszemély összefogásából születik. Bízunk benne, hogy ez a színházi viszonylatban csemegének számító előadássorozat felkelti sokak érdeklődését. Nagyon örülnénk, ha számos közönsége lenne ennek a két napnak, mert ez lehetővé tenné a jövőben, hogy hagyománnyá váljon a vásári bábjátékosok zsámbéki találkozója.

 

Kérdezett: Klotz Mária

Zsámbéki Színházi Bázis

 

süti beállítások módosítása