Müncheni lövöldözés: Vörös szőnyeg nélkül kezdődik a Wagner-fesztivál

A pénteki müncheni lövöldözés áldozatai iránti tiszteletből vörös szőnyeges bevonulás és a hagyományos állami fogadás nélkül kezdődik hétfőn az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata.

    Bayreuth

 

Peter Emmerich szóvivő szerint még nem volt példa hasonlóra a Wagner-fesztiválok történetében. Mint kiemelte, az operafesztivál maga szállt síkra amellett, hogy a város mondjon le a vörös szőnyeges bevonulásról, a szervezők ugyanis azt a jelenlegi helyzetben "ízléstelennek és oda nem illőnek" tartanák.
    

Horst Seehofer bajor miniszterelnök lemondta a nyitó előadás utáni szokásos állami fogadást, szavai szerint ezzel az áldozatok és hozzátartozóik előtt fejezi ki tiszteletét.
    

Az utolsó Wagner-opera, a Parsifal új színrevitelének bemutatóját azonban megtartják - mondta Peter Emmerich, hangsúlyozva, hogy a mű a béke üzenetét közvetíti.
    

A darab rendezője Eric Laufenberg, karmestere Hartmut Haenchen, aki röviddel a premier előtt ugrott be a feladatra, miután Andris Nelsons lett karmester lemondta a fellépést.
    

A biztonság központi téma az idei Wagner-fesztiválon. A terrortámadástól való félelem miatt az operaházat körbekerítették és szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.
    

Angela Merkel kancellár már jóval korábban jelezte, hogy nem tud részt venni a megnyitón időpont-egyeztetési problémák miatt. 
    

A fesztivál augusztus 28-ig tart. A Parsifal mellett A Nibelung gyűrűje című négyrészes operaciklus darabjai, A bolygó hollandi, valamint a Trisztán és Izolda is szerepel a programban.

süti beállítások módosítása