Zsidó Kulturális Fesztivál: Hernádi Judit és Hegedűs D. Géza is fellép

Ortodox zsinagógák kapui is megnyílnak az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelynek programját szeptember 4. és 11. között a klezmer, a jazz, a szving és a rockzenei koncertek mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztronómiai programok is színesítik a főváros több helyszínén. 

    

A Dohány utcai, a Rumbach Sebestyén utcai, a Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai zsinagógák mellett a Goldmark Teremben és több fővárosi helyszínen zajlanak a programok - mondta el a sorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gerendás Péter, az esemény főszervezője, művészeti vezetője. 
    

Kiemelte, hogy koncertet ad mások mellett a Ghymes és a Besh o droM együttes, Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Pajor Tamás, Charlie, a Mörk featuring Palya Bea formáció, az InFusion és Tompos Kátya, Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group, a Budapest Klezmer Band, Caramel pedig Rudas Dániel kántorral zenél közösen.


zsidokulturalis

    

A külföldi előadók között fellép a Boban Markovic Orkestar, az amerikai Klezmatics társulat, Eyal Shiloach izraeli hegedűművész a Klezmerész együttessel zenél a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, Illényi Katica pedig az Izraelből érkező Swing De Gitanes zenekarral ad koncertet.
    

A zsinagógák helyet adnak még a Frenák Pál Társulat előadásának, Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály koncertjének, a Szefárd Dívák, a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand-estjének, valamint a Pankastic zenekar koncertjének. A Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, valamint Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.
    

A Zeneakadémián Lux Elvira zongoraművész és a Europäischer Synagogal Chor működik együtt Izsák Andor vezényletével, a formáció Alexander Ivanov orgonistával kiegészülve pedig szeptember 5-én Debrecenben, másnap pedig Szegeden is fellép.
    

Vámos Miklós, Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, a Kovax, Börcsök Enikő és Galkó Balázs irodalmi estjének a Goldmark Terem ad otthont, de ott lesz Karácsony János és Für Anikó előadóestje, valamint Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműködésével blattoló kabaré, Kern András pedig Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel együtt Gátos István zenekarának kíséretében.
    

A Bálint Házban bemutatják a Radó Gyula rendezte A séta című magyar filmet, a gyerekeket pedig a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt várja zsidó mesejátékokkal szeptember 11-én.
    

Kísérőprogramként szeptember 7-én Mautner Zsófi ad vacsoraestet a Budapest Marriott Hotelben, másnap pedig a Zwack Múzeumban rendezik meg a Mezítlábas zenészek és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántorának közös estjét.
    

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fesztivál elsősorban a nyitottságról, az egymás iránt tiszteletről és a kultúrák keveredéséről, megértéséről szól, ezért fogadják be a zsidóság legfontosabb vallási helyszínei a program alatt a magyar és zsidó kultúra összefonódását hangsúlyozó programokat.

 

 

süti beállítások módosítása