Ehető élő installációval is vár az idei L1 DanceFest

A nemzetközi kortárs táncszínházi fesztiválon 10 napon át több budapesti helyszínen 52 előadást láthatunk szeptember 13-tól.

 

Az L1 Egyesület 2016-ban 15. alkalommal szervezi meg éves kiemelt eseményét, az L1danceFest-et. A 2002 óta létező fesztivál a kezdeti időkben csak egy-egy nap erejéig fogadott nemzetközi vendéget, majd folyamatosan hívott meg külföldi művészeket. Az elmúlt években igazi nemzetközi táncfesztivállá válhatott, egyedüliként Magyarországon.



A korábban tíznapos esemény, 2006-tól ötnapos seregszemlére rövidült. Mégis egyre több külföldi produkciót látott vendégül, általában osztott este keretében, és kiemelten kezelte a magyar művészek megmutatkozási lehetőségét is.
Most jubileumra készülnek, aminek alkalmából 10 napos eseménnyé duzzadt az alapfesztivál, benne 3 napos szimpózium, 3 napos workshop blokk, 1 designer-együttműködés és 3 napos showcase program.

 

l1dancefest2016

 

Érkezik a dán Christine Borch, aki "kortárs nomádként" él, emellett koreográfus, táncos, énekes, dalszerző, spirituális bába és fényharcos. Előadásában saját női élményvilágát jeleníti meg különböző színházi eszközökkel. Az orosz koreográfus, Oleg Soulimenko az osztrák zenésszel, Jasmin Hoferrel közösen mutat be egy olyan zenés performanszot, melyben jól ismert slágerek kulturális kontextusa kerül a középpontba. A francia Karine Ponties Havran című előadásában az újraéledés, feltámadás, helyreállítás és az újratanulás folyamataival foglalkozik egy madárijesztő megjelenítésén keresztül.

 

Christine Borch

Christine Borch

 

A 15 perces előadások showcase programja sem nélkülözi a különleges formákat. A magyarok közül Góbi Rita, Haraszti-Zwiep Adrienn, Blaskó Borbála is készül egy-egy új bemutató részletével, a Németországban élő és alkotó Szente Borbála pedig a body art egy kegyetlen formáját, egy, a testfüggesztés gyakorlatára épülő performanszot hoz el a fesztiválra.

 

 Szente

Szente Borbála

 

A fesztivál visszatérő vendége, az izraeli Nadar Rosano és Uri Shafir is bemutat egy-egy rövid előadást, a cseh Chris Leuenberger az amerikai Matthew Rogers-szel közös duettjében a táncban rejlő erotikus töltetre világít rá. Lesz ehető élő installáció ingyenes palacsintával a francia Céline Larrère jóvoltából és a kvantumelméletre építő mozgás- és tánckísérlet a szlovák Daniel Raček & Anna Sedlačková előadásában. Egész estés premiert láthatunk Kovács Gerzson Pétertől Ágoston Béla zenéjére, és Kovács Katától is, aki a zuhanással foglalkozik új előadásában.


A kiállítások és workshopok mellett a hazai divatszakma is képviselteti magát a fesztiválon: a házigazdák mindennap más magyar divattervező ruháit viselik. Az idén a Manier Salon, Mark Molnar, NUBU, Romani, TiCCi Rockabily Clothing egyedi női és férfiruha-kreációiban láthatjuk őket.

 

Celine Larrere

 Céline Larrère


Tom Nørring, a Dán Királyi Nagykövetség így köszönti a fesztivált: „Nagykövetként az egyik legfontosabb feladat a kultúra népszerűsítése, hiszen ez által lehetőség nyílik arra, hogy az ország legmélyebb lelkülete megnyilatkozzon – többféle értelemben is. Amikor 4 évvel ezelőtt Dánia nagyköveteként Budapestre érkeztem, egyik legelső élményem egy dán együttes előadása volt, az L1danceFest programjaként. Csodálatos élmény volt, melynek köszönhetően szorosabbá vált a kapcsolat, illetve az együttműködés a budapesti dán nagykövetség és az L1 Egyesület között. A tánc engem mindig szórakoztat, mindig inspirál, és mindig újfajta kifejezési formákat fedezek fel általa. Ladjánszki Márta és az L1 Egyesület nagyszerű, vérbeli professzionalizmust képviselő együttműködő partnereink. Csak a legjobbakat kívánom nekik a munkájukhoz – és bízom benne, hogy a dán társulatok a jövőben is részét képezhetik majd ennek a csodálatos rendezvénynek, az L1danceFest-nek.”

 

A fesztivál részletes programja itt található.

 

Színház.hu, Fidelio.hu

 

süti beállítások módosítása