Veszélybe került egy 350 éves angol bábjáték hagyománya

Veszélybe került egy legalább 350 éves angol bábjáték, a Punch és Judy hagyománya, mert alig van már, aki előadja.

 

Az olasz gyökerű angol tradicionális vásári bábjátékból ismert és örökké civakodó házaspár kalandjait már csak pár helyen élvezhetik az érdeklődők. Weymouth strandján például több mint 130 éve látható megszakítás nélkül a bábjáték, az ottani előadó azonban a napokban közölte: a nézők karaktereket is jócskán felülmúló modortalansága miatt fontolgatja, hogy abbahagyja a munkát.


Mark Poulton szerint a közönség egyre tapintatlanabb és érdektelenebb, a legrosszabbak pedig a kisgyerekek. Szerinte a szülők nem fegyelmezik őket, és még akkor sem szólnak rájuk, ha kövekkel dobálják őt vagy káromkodnak.

 

Punch and Judy


"Ahhoz már hozzászoktunk, hogy néhányan nem akarnak fizetni, de most már pörölnek is velünk, és azt mondják, nem kérhetünk pénzt, mert ez nyilvános strand. Sokan a paraván elé fekszenek napozni, így nem jut hely azoknak, akik megnéznék a műsort" - idézte a The Times című lap a 43 éves előadót, aki a közönség viselkedése, a csökkenő bevételek és a növekvő kiadások miatt úgy gondolja, hogy az idei az utolsó szezonja. A helyi önkormányzat azonban próbál segítséget nyújtani neki ahhoz, hogy jövőre is legalább hat hétig játsszon.


Glyn Edwards, a Punch és Judy-bábosokat képző akadémia tagja elmondta: egy kézen meg tudja számolni, hány profi maradt az országban. Az ő műsora egyébiránt a szintén tengerparti Brightonban fut, és úgy véli, ha valaki utcai előadóként dolgozik, számítania kell arra, hogy gondjai akadnak a közönséggel.


Punch és Judy a feljegyzések szerint már 1662-ben látható volt a londoni Covent Gardenben. A bábjáték a brit tengerpartokon az 1960-as években élte a fénykorát és még opera is készült belőle.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása