Készül a Lady Budapest az Operettben! - Címszerepben Janza Kata

Az Operettszínház az ‘56-os forradalom előtt tiszteleg október 21-i bemutatójával, a Lady Budapest című előadással. Kocsák Tibor és Miklós Tibor 20 évvel ezelőtt írt művét Somogyi Szilárd rendezi. Olvasópróbán jártunk.


“A Lady Budapest az ’56-os forradalom eseményeivel foglalkozik, miközben mély emberi drámát tár fel” - hangsúlyozta Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője a darab első, sajtó nyilvános olvasópróbáján. A társulat tagjai a nyári turnék, és vidéki előadások után visszatértek a Nagymező utcába és megkezdték a 2016/17-es évadot. A Lady Budapest létrejöttét az 56-os Emlékbizottság is támogatja.

 

lady01


“A Tábori György Utazás című regénye alapján írt történet egy igazi lady-ről szól, akit nem csak a forradalom hanem az érzelmek, az erotika is hajt. Különleges szerelemi háromszög bontakozik ki a műben egy gyönyörű nő, egy forradalmár tanár, valamint egy orosz tiszt között. Rajtunk múlik, hogy a műből korrekt, történelmi előadás, vagy egy izgalmas produkció születik, mely évekig repertoáron szerepelhet. A Lady Budapest kultúrákon átívelő konfliktusról, szélsőséges állapotokról szól: szerelemről, hitről, szándékokról, egy háborús helyzet poklában.” – tette hozzá Kero.

 

A rendező, Somogyi Szilárd úgy véli a Lady Budapest a korhűség mezsgyéjén vonul végig, miközben a színpadon mégsem egy történelemkönyv elevenedik meg. “Nemrég a teátrum stúdiósainak előadását is megrendezhettem, így tulajdonképpen ‘élesben’ próbálhattuk ki magunkat és előre fel tudtunk készülni a nagyszínpados adaptációra. Elképesztően sok szereplőt vonultat fel a Lady Budapest, az egyik jelenetben 82-en lesznek a színpadon. De mindaz, amit elképzeltem, megköveteli ezt a létszámot. A Szózatnak úgy kell megszólalnia, hogy ne csak rólunk, magyarokról szóljon, hanem egy kiáltás legyen mindenkiért, aki hasonló helyzetben van, mint a magyarok 1956-ban” - mondta.

 

lady03

 

Kocsák Tibor zeneszerző úgy látja, hogy az 1996-os ősbemutató óta méltatlanul elfelejtett mű most új életre kelhet és talán külföldön is megismerhetik. Elmesélte, hogy annak idején a Bakáts téren nem volt pénz szimfonikus zenekarra, magnóról ment az elektronikus alap. Most azonban Kemény Gábor és Bíró Rudolf hangszerelésében újabb dimenzióba és az őt megillető zenei környezetbe kerül a darab. Kitért arra, hogy Tábori György kifejezetten rajongott a musicalért és szívügyének tartotta. "Ha még élne, most biztosan boldog lenne."- tette hozzá, majd kiemelte, hogy hogy Miklós Tibor szövegíróval való közös munkáik közül ez az egyik legkülönlegesebb, legszebb és talán a legprogresszívebb alkotás.

 

lady05

 

A Lady Budapest főbb szerepeiben Janza Kata, Vágó Bernadett, Szabó P. Szilveszter, Szinetár Dóra, Vágó Zsuzsi, Szerényi László, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Kerényi Miklós Máté, Horváth Dániel, Veréb Tamás, Cseh Dávid, Laki Péter, Németh Attila, Szomor György, Dancs Annamari, Prescsák Zita, Gömöri András Máté, Angler Balázs, Kocsis Dénes, Peller Anna és Siménfalvy Ágota látható.

 

 

Bodor Johanna a stúdiós vizsgaelőadáshoz készített koreográfiáját fejleszti tovább, a jelmezeket Horváth Katának köszönhetjük, a díszlettervező Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Silló István, a karmester Dinnyés Dániel, a produkció korrepetitora pedig Kovács Adrián.


Bemutató október 21-én a Budapesti Operettszínházban.

lady06


Ajánló a Lady Budapest elé:


Ez a történet egy nőről szól, egy igazi lady-ről, aki bármit megtenne, hogy kimentse szerelmét az 56-os megtorlás őrületéből. Főszereplői Veres Pál, egyetemi oktató és forradalmár, és szerelme Lady Ashton, a bátor angol hölgy. A forradalom bukása után mindkettőjüknek menekülniük kell az országból, és más, az országban ragadt külföldivel és forradalmárokkal együtt egy autóbuszos utazáson keresztül próbálják meg elérni a határt. Csakhogy Szurov őrnagynak, a határ mellett állomásozó szovjet hadtest vezetője gyanút fog - megállítja a menekülő csapatot, és időközben ő is beleszeret Lady Ashtonba. Különös macska-egér játszma alakul ki, ahol a kötelesség küzd a szerelemmel, a kegyetlenség az önfeláldozással.

 

lady04

 

Az eredeti regény szerzője Tábori György ugyancsak sokat tudhatott a menekülésről, hisz a történelem viharaitól hányattatva tizennégy évesen, 1928-ban Budapestről Berlinbe került, a háború alatt Londonban, később New Yorkban élt, dolgozott Bertolt Brechttel, Elia Kazannal és Alfred Hirchcockkal is. A hetvenes években visszaköltözött az NSZK-ba, ahol 2007-ben bekövetkezett haláláig a kortárs német színház nagy tiszteletű, közszeretetnek örvendő mestere lett.

 

Kocsák Tibor és Miklós Tibor a magyar történelem viharos pillanatainak avatott ismerői, hiszen az ő érdemük a nagysikerű Abigél is. Az Utazás avagy Lady Budapest című darab a forradalom negyvenedik évfordulójára készült, és most, a Bakáts téri bemutató után húsz évvel, a hatvanadik évfordulón felújított formában újra színpadra kerül. Archív felvételek és modern színpadtechnika segítségével Somogyi Szilárd rendezése színpadra idézi majd a forradalom embertelen káoszát és a menekülés rettenetét.

 

Forrás: Színház.hu, Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása