Operával, musicallel és balettel is vár a Szegedi Nemzeti Színház

Tizenhat bemutató szerepel a Szegedi Nemzeti Színház 2016-2017-es évadának műsorán - közölte Gyüdi Sándor főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

 

A teátrum évadnyitó társulati ülésén a direktor elmondta, a premierek között négy opera, egy musical, két balett, hat színmű - köztük egy ősbemutató -, egy stúdióelőadás, valamint két gyerekdarab lesz.


A főigazgató úgy fogalmazott, a színház a közönséget szolgálja, de nem mechanikusan elégíti ki a nézők igényeit, hiszen a sikert nem mennyiségi mutatókkal mérik. Olyan értékes terméket akarnak a közönségnek nyújtani, amely mögött szellemi tőke van.

 

szegedi nemzeti szinhaz


Gyüdi Sándor szerint a hazai szakmai közeg általában nem művészeti kérdéseket tárgyal, a vita nem az értékekről, hanem a pénzről vagy munkajogi témákról folyik. A direktor hangsúlyozta, Szeged felelősséggel kezeli a színház sorsát, az önkormányzat pótolta azt a hiányt, amely az állami támogatás csökkenéséből, illetve bizonyos kiadások kötelező emeléséből adódott.


A vendégszereplések közül a főigazgató kiemelte az operatársulat londoni, októberi fellépést az Alföldi Róbert rendezte Varázsfuvolával. Carlo Collodi Pinokkió című mesejátékával lépnek föl a szegedi művészek a budapesti Thália színházban, két alkalommal játsszák Ermanno Wolf-Ferrari Sly című, a Shakespeare400+ fesztiválon bemutatott operáját az Erkel színházban, és részt vesznek a Primavera fesztiválon is a Trubadurral. Az évad végén pedig újra megszervezik Szegeden a Finálé fesztivált.


A rendezvény végén köszöntötték a társulat két új örökös tagját, a negyven éve Szegeden dolgozó Suvada Aranka opera-énekesnőt és az énekkar munkájában 1968-tól résztvevő Rácz Imrét.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása