A Korok és stílusok évadát nyitotta meg a 25 éves soproni színház

Több mint 350 összelőadásszámot és 15 bemutatót tervez az idei szezonban a Soproni Petőfi Színház.

 

A soproni teátrum beszámolója:

 

Pataki András igazgató az évadnyitó társulati ülésen elmondta: Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre ünnepi rendezvénysorozattal emlékeznek szeptemberben és októberben. Ennek nyitányaként Villanófényben címmel Pluzsik Tamás az elmúlt 25 év emlékezetes előadásait megidéző fotókiállítása nyílik szeptember 23-án, majd szombaton színházi nyílt napot tartanak. Érkezik Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja, a Sopron Balett a Labirintus és a Mozart szelet produkciókkal lép színpadra, este pedig Rejtő, a megejtő címmel vidám, zenés összeállítással idézi meg a társulat Rejtő Jenő szellemiségét.

 

Az ünnepi események keretében szeptember 26-án a Magyar Állami Operaház érkezik a Figaro 2.0 című előadással a leghűségesebb városba. Három meghívott kamaradarab is gazdagítja a kínálatot és a hagyományos Teátrumi Színözönt is ebben az időszakban rendezik meg Sopronban.

 

IMG 3195 copy

Fotó: Torma Sándor

 

A Korok és stílusok évada október 8-án a Chioggiai csetepaté című komédiával kezdődik, a művet a Pesti Magyar Színházzal együttműködve mutatják be. A rendező Kéri Kitty, az egyik főszereplő Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész. A második bemutató Ingmar Bergmann Őszi szonátája lesz stúdiószínházi körülmények között. A harmadik felnőtt bérletes előadás a soproni társulat egyik legnagyobb zenei vállalkozásának ígérkezik, Csajkovszkijtól a Diótörőt viszik színre a Sopron Balett tagjaival, külföldi vendégtáncosokkal, Oberfrank Péter zenei vezetése mellett. A klasszikus táncmű rendező-koreográfusa a Harangozó-díjas William Fomin lesz. A darabban élő zene szólal meg, főleg soproni művészek közreműködésével.

 

William Shakespeare Macbeth című tragédiáját Pataki András állítja színpadra. A My Fair Lady című musical pedig szintén koprodukcióban készül majd a tervek szerint szolnoki, békéscsabai és esztergomi partnerekkel. A stúdiószínházi bérlet helyett útjára indul a Petőfi pódium, amelynek keretében négy országos hírű előadásra válthatnak jegyet a nézők.

 

A középiskolás bérletben Dés László-Geszti Péter-Békés Pál A dzsungel könyve című musicalje is látható lesz, az előadás szerepelt a fertőrákosi barlangszínház idei nyári kínálatában és Pápán is vendégszerepelt. Ács Tamás a tantermi színházi program részeként, vagyis iskolai helyszínen Babits Mihály Jónás könyvét adja majd elő a köziskolásoknak meghirdetett bérlet keretében. A felsősöknek szóló bérlet szintén kombinált. A dzsungel könyve és a Diótörő mellett a Kövek című darabot láthatják, Molnár Anikó rendezésében, valamint iskolai helyszínen Anna Gavaldától a 35 kiló reményt. Ezt Németh Ervin állítja színpadra. Az alsósoknak Oscar Wilde Csillagfiú című művét mutatják majd be októberben Kálló Béla rendezésében, s ők is megnézhetik A dzsungel könyvét, valamint a Diótörőt. Az óvodásokat a Csillagfiú című előadás mellett pedig egy bábszínházi darabbal, a Mosonyi Aliz által írt Szekrénymesék című előadással és egy táncjátékkal, Az eltáncolt cipellőkkel várja a színház. Utóbbi produkció a Soproni Pendelyes Táncegyüttes előadásaként készül.

 

IMG 3173 copy

Fotó: Torma Sándor

 

Műsoron tartják az Álmos legendája című táncjátékot, amely ősszel Budapestre kapott meghívást. A produkció nyáron három díjat is nyert Szarvason. Már útjára indult a teátrum új kezdeményezése, a tornatermi színház, ebben a Candide című különleges előadást láthatják a középiskolás diákok, szeptemberben harmincszor. Az évadban ismét tartanak színházi klubot kortárs magyar szerzők darabjainak műsorra tűzésével és beszélgetésekkel.

A társulathoz Szélyes Ferenc Jászai-díjas színművész érkezik.

 

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője hangsúlyozta, a társulatnak a nézőket kell szolgálni és felemelni, ezért továbbra is a minőség az, amit nyújtani akarnak nekik. Ő bízik a közösség eddig megtapasztalt kohéziós erejében.

 

Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója köszöntőjében visszaemlékezett a kulturális intézmény és centrum sikeres évtizedeire, az alapítástól az új működési modell létrehozásáig tartó kihívásokra. A nyugdíjazás előtt álló vezető kiemelte, hogy a színház és a nagy tömegeket vonzó programok mellett a zene és a képzőművészet területén is sikerült olyan eredményeket elérni, amelyek emlékezetesek maradhatnak mindenki számára. Legyen szó az új közösségi terek kialakításáról, a nagy országos kiállítások megrendezéséről, a szimfonikus zenekar munkájáról, vagy épp a fertőrákosi barlangszínház sikeres újranyitásáról. Ezután átadta a Pro Kultúra Sopron 2006-ban alapított Örökös tagja címet Bruckner Ildikó csoportvezetőnek, Kozák Katalin jegypénztárosnak, Kaszab Zsuzsanna jelmeztárvezetőnek és Horváth Péter színpadmester-díszítőnek.

 

Az évadnyitón a soproni önkormányzat nevében Sass László, a kulturális és oktatási bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelve azt, hogy a színház az elmúlt években tiszteletreméltóan és imponálóan teljesítette a misszióját. Szerves részévé vált a városnak, s ez a vidéki színházi létezés egyik erős kapcsa.

 

Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása