Száll a kakukk fészkére - Táncelőadás készült a regényből

Ősbemutatót tartott szeptember 30-án, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón a Pécsi Balett: az együttes Ken Kesey kultuszregényét adaptálta táncszínpadra Kovács Benjamin zenéjére.

 

Ken Kesey regényének rengeteg feldolgozása született a Jack Nicholsonnal készült ikonikus Milos Forman-filmtől kezdve számtalan színpadi adaptációig. Utóbb az Orlai Produkció is elkészítette a saját verzióját, most pedig a Pécsi Balett vállalkozott arra, hogy a regény aktualitását egy új színházi nyelven keresztül juttassa érvényre.

 

kakukk pecsi balett

Fotó: Körtvélyesi László, pnsz.hu


A Pécsi Balett alkotóit (a rendező Vidákovics Szlávent, a koreográfus Vincze Balázst és a zeneszerző Kovács Benjamint) a diktatúrák működési mechanizmusa érdekelte az elmegyógyintézetben játszódó történeten keresztül. Ahogy az előadás beharangozójában írják: „A történetben az elmegyógyintézet Főnénije, Ratched nővér a hatalom megtestesítője, aki igen eredményesen szorítja be az általa megszabott keretekbe osztályának ápoltjait. A gépezet működtetéséhez kegyetlen ápolók és »gyógymódok« – mint például az elektrosokk – segítségét veszi igénybe, de legerősebb eszköze: a személyisége”. Az előadás legközelebb október 10-én látható a Pécsi Nemzeti Színházban.

 

Kovács Benjamin zeneszerző így mesélt a Fideliónak: "Örültem, amikor szóltak, hogy ezt a regényt állítják színpadra, ugyanis ismerem mind a filmet, mind a regényt. Jack Nicholson a kedvenc hollywood-i színészem, ez az egyik kedvenc filmem. Sokkal egyszerűbb volt így a munka, mert volt mögötte gondolatom, személyes koncepcióm. Szeretek olyan dologgal foglalkozni, amiről van alapvetően valami képem, valami ideám. (...) Előre írt szinopszis alapján kellett dolgoznom, így az tényleg rám volt bízva, hogy milyen stílus, műfaj, hangszerelés és ritmusvilág foglaljon helyet az éppen aktuális jelenetben. Így természetesen hatékonyan, gyorsan és minőségben is kidolgozottan tudtam helytállni a stáb előtt. (...) Voltak nehézségek. Főleg a keverést illetően. Nem élőzenekarral dolgoztunk, így a hangmérnöki munka nagy része is rám hárult. Inkább gyomor és idegmunka volt. Mindig nagyon izgultam és féltem attól, hogy nem tetszik majd, amit csináltam. Nos, ilyen nem történt. Rám lett bízva minden zenei egység, a munkámmal elégedettek voltak, mind a közönség mind az alkotók, ez a premieren is kiderült. Nagyon sok szeretetet és érdemet kaptam, ez egy pályakezdőnek hatalmas lehetőség, úgyhogy mindent köszönök, hálás vagyok a pécsieknek."

Forrás: Színház.hu, Pécsi Nemzeti Színház, fidelio.hu

 

süti beállítások módosítása