Úttörő revüvel emlékezik 1956-ra Ivancsics Ilona és társulata

A Sej, szellők című groteszk úttörő revüvel emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely.

 

Az idén 10 esztendős alkotóműhely 2016 decemberéig 20 alkalommal, többek között Budapesten, Karcagon, Mezőkövesden, Kaposváron, Nagybajomban, Kazincbarcikán, Kisbéren, Lajosmizsén, Kalocsán és Szentendrén játssza Török Tamás Sej, szellők című darabját. Az előadást az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

sej szellok ivancsics

Fotó: iiszt.hu


"A történet eredeti dokumentumokra épül, az 50-es évek fiatal pedagógus házaspárjának abszurdba hajló élethelyzeteit jeleníti meg - idézi a közlemény Török Tamás író, rendező szavait.


"Egy Somogy megyei apró falu bárói kastélyból átalakított körzeti általános iskolájával, írástudatlan cselédből szakfelügyelővé és kultúrkomisszárrá váló nőalakjával, a téeszesítések viharkabátos fiatal elvtársával, a tizenhat gyerekes cigányasszonyával valódi 20. századi kavalkád. Ebben a sokszor életveszélyes helyzetben kell eligazodnia Katónak, a fiatal tanítónőnek, akiből egy párthatározat előbb lenini néptanítót, majd iskolaigazgató pajtást kreált. A számtalan tragikus és komikus helyzet igényesen feldolgozott mozgalmi dalokkal szórakoztató úttörő revü is lehetne, ha nem szőné át a folyamatos fenyegetettség a beadott földek, a titkos keresztelők, a beszolgáltatások és a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára készülő nagyoperett miatt. Kató kulturális műsorokat és színházi előadásokat rendez, közben megszüli három gyermekét, majd 1956-ra veszélybe kerül eddig épített élete" - foglalta össze Török Tamás.


A produkcióban Farkasházi Réka, Török Anna, Ivancsics Ilona, Horváth Gyula Antal, Fábián Szabolcs, Sztankay Orsolya, Kabai Alex, Farkas Zoltán, Tóth Mihály, Nemcsók Nóra, Cseh Adrienn, Nehéz-Tóth Rebeka, Gombos Krisztián, Balassa Levente és Varga Ádám lép színpadra.

 

 

süti beállítások módosítása