A POSZT fesztiválja előbújik a Zsolnay Negyedből

Vélhetően a tavalyi tapasztalatokból okulva a fesztiválprogram egy része visszaköltözik a pécsi belvárosba. A POSZT idei díszvendége Halász Judit lesz.

Mint arról korábban hírt adtunk, a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a két válogató, Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus hét nagyszínpadi és hét kamara előadást választott be, amelyeket 2017. június 8. és 17. között a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán, Kamaraszínházában, illetve egy előadás (a Proton Színház Látszatélet című produkciója) esetében a pécsi EXPO Centerben tekinthetnek meg a nézők.

halasz_ok.jpg                        Halász Judit az Asszony a fronton előadásában

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A látogatók exkluzív betekintést nyerhetnek az előadások kulisszái mögé a minden eddiginél több portrébeszélgetés és közönségtalálkozó során, amelyek a Széchenyi- és a Színház téren, valamint a belvárosi kávézókban kerülnek megrendezésre.

A 2017-es POSZT díszvendége Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissima közönség- és Prima-díjas, háromszoros Fonogram-díjas művésznő. Halász Judit a POSZT díszvendégeként többek között önálló Radnóti-estet ad, közönségtalálkozón vesz részt, illetve az ünnepélyes díjátadó gálán is fontos szerepet tölt be.

A szakmai zsűri összetétele: Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), Tóth Tibor (színész).

A színész zsűriben Moór Marianna (Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja), Töreky Zsuzsa (Jászai Mari-díjas színésznő) és Barnák László (a Szegedi Nemzeti Színház művésze) foglal helyet.

Az idei évben okulva a tavalyi év tapasztalataiból a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programjainak egy része újra Pécs belvárosába költözik: a POSZT 2017-ben új játszóhelyekkel, színházi előadásokkal, performanszokkal, szakmai programokkal, színészzenekarokkal és koncertekkel várja a látogatókat a belvárosban, a Széchenyi, a Színház, és a Dóm téren. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, kiállításokkal és könyvbemutatóval készülnek a szervezők, „A POSZT bemutatja” programsorozat előadásai pedig a Kodály Központban tekinthetők és hallgathatók meg.

Zenés-táncos versszínházi gálával ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Magyar Versmondók Egyesülete, 2017. június 12-én 17 órától Pécsett, a Kodály Központban, amelyen fellép többek között Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, Nagy-Kálózy Eszter, Olt Tamás, Fehér Tibor, Huzella Péter, Pregitzer Fruzsina, R. Kárpáti Péter, és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei. Műsorvezetők: Bakos-Kiss Gábor színművész és Lutter Imre előadóművész. Az előadást Lutter Imre és Olt Tamás rendezte.

Fesztivál a fesztiválban: az idei POSZT új, tematikus elemeként az évad legfontosabb monodrámái is helyet kapnak a programban. Itt lesz a Gyarmati Fanni naplója, a Csak szólani egy szót mint ember, a Hallgatni akartam és az Egy őrült naplója című előadás is.

orult_toldy.jpgEgy őrült naplója - Keresztes Tamás (fotó:Toldy Miklós)

A POSZT első három napján a tavalyi évben megkezdett hagyományt folytatva idén is megrendezésre kerülő Egyetemi napokra az ország művészeti egyetemeinek vizsgaelőadásait, illetve a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékeit is meghívták – ezekre a programokra a belépés ingyenes.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe bejutó legjobbak drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. Ezekre a belépés szintén ingyenes.

A fesztiválkavalkádot utca-, báb- valamint táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. Az Oroszlán-emléknap keretein belül Pécs utcáin kaszkadőrök mutatványai várják a nézőket. A Széchenyi téren 2017-ben ismét megrendezett plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

A családi hétvégén ingyenes ifjúsági- és gyerekprogramokkal; interaktív játszóházzal, logikai- és társasjátékokkal, szórakoztató, hagyományos, modern, készségfejlesztő és aktivizáló programokkal várunk kicsiket és nagyokat egyaránt. Június 9-én és 10-én a POSZT-on kerül megrendezésre a huszonhatodik évébe lépő Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál is, amelynek keretein belül a Fesztivál arany minősítésű gyerekcsoportjai lépnek fel.

poszt.JPG

A POSZT-on és a Sétatér Fesztiválon színészzenekarok várják a látogatókat, akik itt találkozhatnak és dedikáltathatnak a verseny- és fesztiválelőadások színészeivel és alkotóival; akikkel a POSZT „szelfifalnál” közös fotók is készíthetők a POSZT első napján megjelenő, immár teljes körű programfüzetben feltüntetett időpontokban.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gáláját, amelyre a fesztivál utolsó napján, június 17-én este, a Kodály Központban kerül sor, Szente Vajk rendezi.

A szervezők megítélése szerint, a Szakmai Tanácsadó Testület megalapítása és kezdeti munkája pacifikálta a szakmát, és tulajdonképpen problémamentessé és átláthatóvá tette a versenyprogram lebonyolítását.

Az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) program nemzetközi zsűrije a tavalyi találkozó alapján a Pécsi Országos Színházi Találkozót a „Magyarország legjobb színházi találkozója, kimagasló minőségű, nemzetközileg elismert fesztivál" minősítéssel díjazta a 2017-2018-as évre.

(Forrás: POSZT, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása