A nap fotója – a döntéseinkről

Znajkay Zsófia írta és maga is állította színpadra Rendezői változat című darabját.

Znajkay Zsófia a TÁP Színház zászlaja alatt már tavalyi első, díjnyertes rendezésénél (Az ölében én) bebizonyította, hogy jó érzékkel nyúl a felszín alatti mélyebb rétegekhez. Legújabb színdarabjában az egyszerűnek tűnő döntés kerül középpontba, az események előrehaladtával pedig fokozatosan jelennek meg a szürreális helyzetek. A darabot ezúttal is maga állította színpadra. 

            Kurta Niké / Véner Orsolya előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Egyszerűnek tűnik a képlet: romantikus komédia egy nőről, akinek két férfi közül kell választania. A valóságban azonban nem az.

Több olyan romantikus komédiát is láttam már, ahol egy nőnek két férfi közül kell választania, és mindig nagy reménnyel ültem neki a megnézésüknek, hogy talán megtudok valamit a döntésről, de mindig úgy tapasztaltam, hogy nagyon le van egyszerűsítve a képlet, amennyiben van egy rossz döntés, és egy jó döntés. És morálisan is mindig az a helyes döntés, amelyik személyesen is a legkellemesebb. Aki pedig hoppon marad, az mindig meg is érdemli, mert szemét alak volt, aki egyben és épp ezért rossz döntés is lett volna. Az életben ugyanakkor nem ezt tapasztaltam” – mondta a szerző-rendező egy interjúban a darab kiindulópontja kapcsán. 

                Hajduk Károly, Kurta Niké / Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Ebben a darabban tulajdonképpen magát a döntés mechanizmusát akartam jelenetekre bontani, és megtalálni az algoritmust, ami működteti. Egy romantikus komédia figuráiként akartam megismerkedni ezzel az „íróval” ezzel a „rendezővel”, és a „színésznővel, akinek sikerül”, meg a „színésznővel, akinek nem sikerül”. Meg a „múlttal”, aki folyton bele akar kotnyeleskedni a jelenbe” – fűzte hozzá.

Az előadás szereplői: Kurta Niké, Hajduk Károly és Laboda Kornél. 

Kapcsolódó cikkek

Rendezői változat – „Magát a döntés mechanizmusát akartam jelenetekre bontani”

süti beállítások módosítása