Rangos díjat nyert Bodó Viktor

A Nemzetközi Színházi Intézet Német Központjának (ITI) elismerését korábban többek között Pina Bauch és Frank Castorf kapta meg.

Az ITI német központja 1985 óta ad át évente elismerést olyan színházi alkotóknak, akiknek a művei nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. Joachim Lux elnök a díjjak kapcsolatos nyilatkozatában kiemelte: kultúrpolitikai állásfoglalásnak is tartják az elismerést. A kultúra több országban – gazdasági vagy politikai okokból – marginalizálódik, és a német nyelvterület számos művésznek jelent kitörési lehetőséget. Bodó Viktor kiemelkedő rendező, aki kevés munkalehetőséget kap Magyarországon – fogalmaz Lux.

bodo-viktor-horvath-peter-gyula_ok.jpg           Bodó Viktor (fotó: Horváth Gyula Péter / Nullahategy.hu)

Bodó Viktor hozta létre a Szputnyik Társulatot, amely hét évi működés után, a költségvetési támogatások függetleneket érintő folyamatosan szűkülése miatt 2015-ben szűnt meg. Bodó Viktor az utóbbi években leggyakrabban Németországban dolgozott rendezőként. Magyarországon 2016-ban rendezte meg Az őrült naplóját Keresztes Tamással, legutóbb pedig az Átriumban állította színpadra A Krakken művelet című darabot. Illetve április 20-án egy alkalommal volt látható a Theater Heidelberg és a budapesti Katona koprodukciójában Heidelbergben létrejött rendezése, A szecsuáni jólélek a Katonában. 

(Forrás: Átrium)

Kapcsolódó cikkek

Befejezi működését a Szputnyik
Bodó Viktor idei egyetlen hazai előadása készül az Átriumban
„Biztos vagyok a színház társadalomformáló erejében” – Interjú Bodó Viktorral
Le lehetne kottázni a mi előadásunkat is – Egy őrült naplója
Keresztes Tamás és az Egy őrült naplója tarolt Tatabányán
Molnár Piroska: „Minden számomra jó rendező a színészből indul ki” (A Krakken művelet)
A nap fotója - a politikusok fenékberúgásáról (A Krakken művelet)

süti beállítások módosítása