Pálmai Anna: „Ha félrebeszélsz, ha hazudsz: nincs értelme”

A budapesti Katona színésznője a POSZT-ra készülő A kaukázusi krétakör főszerepe kapcsán beszélt a karakteréhez fűződő bensőséges viszonyáról is a Deszkavízión.

Pálmai Anna a Színmű elvégzése óta a budapesti Katona színművésze. 2008-ban Junior Prima díjat kapott, majd 2012-ben a POSZT-on elnyerte a legjobb harminc év alatti színésznőnek járó elismerést. A Katona tavaly bemutatott A kaukázusi krétakör előadásával most ismét a POSZT-ra készül, mivel beválogatták azt a pécsi versenyprogramba. Az előadásban a megrázó erejű történet főszereplőjét, Grusét alakítja. 

pzs_6509.JPGPálmai Anna A kaukázusi krétakör előadásában (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

A színésznő, noha ismerte a történetét, korábban sosem olvasta a drámát. „Az olvasópróbán akartam először találkozni a szöveggel, és azzal az élménnyel akartam nekikezdeni a feladatnak, ahogy ott hat rám. Semmit nem akartam előre kitalálni. Utólag azt gondolom jól tettem, mert amikor már kiláttam a könnyeimből és újra elkezdtem elölről otthon, egyedül: valamiféle furcsa nyugalom szállt meg, hogy én tudom, ki ez a lány. Érzem, hogy mi a dolgom” – meséli az interjúban.

Szerintem csak úgy érdemes színésznek lenni, ha arról beszélsz, hogy veled mi van. Hogy neked mi fáj, hogy te mitől félsz, hogy te miért küzdesz. Ha félrebeszélsz, ha hazudsz: nincs értelme. Gruse egy hatalmas küzdő, egy nemes, tiszta jellem, aki a végsőkig harcol azért, amiben hisz. Amíg célt nem ér, átküzdi magát minden akadályon. Bízik az életben, és bízik magában is, és ettől a derűtől süt ki felette újra és újra a Nap” – fűzi hozzá Gruse karakterével kapcsolatban.

Gruse szerepe, ha jól csinálják (márpedig Pálmai Anna jól csinálja), nagyon megterhelő. „Lassan és fokozatosan jövök vissza a felszínre, mint a mélytengeri búvárok. Nem vagyok beszédes az előadás után és sok bort iszom. Az megnyugtat” – mondja a színésznő arról, hogyan tud visszatöltődni az előadások után. 

palmai_anna_nanasi_pal.jpg                       Pálmai Anna (fotó: Nánási Pál)

Az eredeti interjúból, amelyet Malik Andrea készített, az is kiderül, milyen volt Mészáros Bélával szerelmeseket játszani, hogyan befolyásolta a játékát Péterfy Bori sajátságos jelenléte az előadásban, és a fent leírtakon túl milyennek látja Gruse alakját.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

A folyton úton lévő ember – Kritikák A kaukázusi krétakörről
A nap fotója - Ki segít és milyen áron?
„Hiszek a jó csapat erejében” – Pálmai Anna válaszolt

süti beállítások módosítása