Simkó Beatrix és Jenna Jalonen közös koreográfiája az avignoni fesztivál programjában

A Trafó idei xxs-sorozatának vendégei idén a neves Avignoni Fesztivál résztvevői lesznek Long time no see! előadásukkal. 

A Magyarországon született, ám Németországban élő Simkó Beatrix megragadó szakmai találkozása ez Jenna Jalonennel, aki Finnországban született, és jelenleg Belgiumban él. Ötven perces darabjuk központi témája: szükséges-e a nyelvismeret a kommunikációhoz, ha a testnyelv készlete eleve nagyon gazdag? Hogyan választanak el és kötnek össze minket a társadalmi hasonlóságok és különbözőségek? Hogyan határozható meg a testvériség fogalma? 

long_domolky.jpg        Jenna Jalonen és Simkó Beatrix a Long time not see! előadásban (fotó: Dömölky Dániel)

A két, fizikumra is nagyon hasonló női karakter – akik mindketten a Duda Éva Társulatban dolgoztak – más kreatív területeken dolgozó alkotókkal, mint például Gryllus Ábris (hang), vagy Vinnai András (szöveg) egy olyan gazdag világot hoz létre, amelyben könnyen megfogalmazható az összetartozás, a nyelvrokonság, vagy akár az európaiság eszméje. A díszlet és látvány Dömölky Dániel munkája, a jelmezt pedig a MEI KAWA jegyzi.

A finn-magyar duó a Source, a Kreativ Európa által támogatott projekt részeként hat alkalommal  (július 18-20 és 22-24 között) lép fel az az avignoni Szt József líceum/gimnázium  kertjében felállított színpadra.

Rengeteg alkotó álma Avignonba eljutni, nekünk most az a kivételes lehetőségünk adódott, hogy fellépőként a Sujets á Vif programban mutathatjuk be a Long time no see! előadás 30 perces változatát hat alkalommal” – mondta a fesztiválszereplés kapcsán Simkó Beatrix.

Az előadás szokatlanul hosszú, tartalmas és mozgalmas ívet járt be a trafós bemutatóig. Mivel különböző országban élünk Jennával így a próbafolyamat is több helyszínen: Budapesten, Brüsszelben és Hamburgban zajlott” – fűzte hozzá a darab keletkezéséről.

Az előadás kezdeti ismérve, hogy adaptálható, s ezt a tulajdonságát megragadva szeretnénk fesztivál megjelenéseken kívül olyan helyszíneken játszani, ahol a darabban domináns víz, fürdő és szauna kultúra autentikus környezetben jelenhet meg” – mondta el még a táncos-koreográfus.      

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása