Gender estek a Bakelitben

Két előadás, egy beszélgetés és egy fotókiállítás  is a társadalom által behatárolt identitás kérdéseivel foglalkozik.

Milyen politikai és intim jelentéseket hordoz a társadalmi nem és a faji hovatartozás? Hogyan ismerhetünk meg valakit álmain és fantáziavilágán keresztül? Hogyan ismerhetjük meg egy transznemű lány történetét egy mesén keresztül?

onodi_adel_szabo_csilla.jpgÓnodi Adél (fotó: Szabó Csilla)

Ónodi Adél 1995-ben született egy magyarországi kisvárosban, és már nagyon fiatalon érezte, hogy más, mint a többiek. Azon felül, hogy női lélekkel férfi testbe született, a művészet is kezdettől fogva érdekelte. Ezek külön-külön is súlyos következményekkel járhatnak, de így együtt egy kelet-európai ország vidéki környezetében súlyos kihívásokkal teli életet jeleznek előre.

Adél október 18-án és 19-én mutatja be Dear Future Me című monodrámáját, amely saját élettörténetén alapszik. Göndör László rendező és alkotótársai azonban arra törekednek, hogy a személyes múlttól valamelyest eltávolodva, bárki számára átélhető és átérezhető színházi élmény szülessen ezen a két estén.

„Minden embernek vannak mindenféle álmai és vágyai, amelyeket vagy beteljesítenek vagy nem, de Adél esetében ez a vágybeteljesítési törekvés „a Maslow-piramis aljáról”, az életben maradáshoz szükséges „zéró”-pont alól indult és a „zéró”-pontot célozta meg. Mindkét megfontolást érzékeltetnünk kell az előadásban: egyrészt nézőként jó, ha tudunk menni a mindannyiunkban meglévő átalakulás, változás, önmagunkra találás iránti vággyal, másrészt arról is szó kell essen, hogy a transznemű embereknek mennyivel nehezebb dolga van ebben a tekintetben (is)” – mondta az előadás kapcsán Göndör László, az előadás rendezője

matthieu_nieto_oman_seth_ahouansou.jpgMatthieu Nieto francia táncművész játszik a keretekkel és stílusokkal, miközben az identitását meghatározó történelmi és kulturális utalásokat vogue és R&B elemekkel festi fel. Az I Came Here to Talk című performanszában a koloniális paradigma megdöntésére törekszik azáltal, hogy kimozdítja a normákat és ábrázolásmódokat, melyek testünket egy kultúrákon átívelő testi minta kialakításában gátolják. Október 19-én este 7 órától a színpad fórummá változik: nyitva áll a néző előtt, hogy megossza és elfoglalja a teret Matthieu-vel együtt.

                                                    (Matthieu Nieto)

A 19-ei est záró akkordjaként a Bakelit nyitott beszélgetésre invitálja a közönséget, amelyet Varga Anna Mara, a Transvanilla Egyesület munkatársa moderál. A beszélgetésre Szabó Csilla Ónodi Adélról készült analóg fotográfia kiállításának terében kerül sor. 

A két est programja

október 18.
20:00 Ónodi Adél: Dear Future Me
21:00 Szabó Csilla fotográfia kiállításának megnyitója

október 19.
19:00 Matthieu Nieto (FR): I Came Here to Talk
20:00 Ónodi Adél: Dear Future Me
21:00 Beszélgetés az alkotókkal – moderál: Varga Anna Mara

(Forrás: Bakelit Multi Art Center)

süti beállítások módosítása