Shakespeare konferencia az Örkény Színházban

Többek között a IV. Henrik előadása, pódiumbeszélgetés Mácsai Pál vezetésével és Nádasdy Ádám előadása szerepel a programban.

Az Örkény Színház 2017 októberében mutatta be Shakespeare IV. Henrik című darabját, Mácsai Pál rendezésében, Csuja Imre főszereplésével, Nádasdy Ádám új fordításában. A január 12-ei program ezen előadás köré épül.

image001_4.jpg      IV. Henrik (forrás: Örkény Színház)

11 órától megtekinthető a IV. Henrik című előadás, majd az esemény résztvevői beszélgetéssel és tudományos előadásokkal dolgozzák fel a látottakat.

15.30 – 16.15: Pódiumbeszélgetés Mácsai Pál vezetésével, az előadásban résztvevő színészekkel: Csuja Imrével, Nagy Zsolttal és Polgár Csabával.

16.30 – 17.30: Tudományos mini-konferencia a IV. Henrikről Nádasdy Ádám, Bársony Márton és Matuska Ágnes részvételével.

Nádasdy Ádám a nyelvtudomány kandidátusa, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár, a darab fordítója. Előadásának címe: Tegezze vagy magázza?

Bársony Márton esztéta, kultúrtörténész, tudományos főmunkatárs a Károli Gáspár Egyetem Egyház- és Társadalom Kutatóintézetében. Kutatási témája Mihail Bahtyin karnevál-elmélete, és az ún. „karneváli világ” nyomai a reneszánsz „népi” művészetben és a kortárs populáris művészetben.  Előadásának címe: Falstaff, a bolondkirály.

Matuska Ágnes a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének docense, az Apertúra folyóirat szerkesztője. Kutatási területe az angol reneszánsz dráma. Előadásának címe: A játék hasznáról és káráról: közönségbevonó hagyományok a IV. Henrikben.

(Forrás: Örkény Színház)

Kapcsolódó cikkek

Söröskupak és korona – Kritikák a IV. Henrikről

süti beállítások módosítása