„Aki túl komoly, azok számára maximum terápiás céllal ajánlott”

Lendvai Zoltán a 80 nap alatt a Föld körül „csehszlovák” átdolgozását állítja színpadra a Vörösmarty Színházban.

A próbafolyamat elején a rendező mesélt a darabban rejlő lehetőségekről és kihívásokról. Jules Verne klasszikusából Pavel Kohout cseh író készítette el még 1962-ben a sajátos, cseh humorral átszőtt színpadi változatot. A stílus változott, a történet viszont a klasszikus: Phileas Fogg, a hóbortos londoni úriember fogadást ajánl, miszerint 80 nap alatt körbeutazza a Földet. Lélegzetelállító kalandokban nem lesz hiány: lekésett hajók, vérszomjas indiánok, hatalmas tengeri viharok, utazás vonaton, gyalog, elefánton. Ráadásul egy nyakas rendőrfelügyelő is folyton követi hősünket, mert azt hiszi, hogy egy agyafúrt bankrablóval van dolga. 

80napalattolvaso15.jpgLendvai Zoltán (jobbra) az olvasópróbán (fotók: Maczkó Csaba)

Először, amikor elolvastad a művet, mit gondoltál, mit lehet ebből kihozni?

Az fogott meg benne, hogy rögtön látszott, mennyire nagy szabadságot, mennyi ”brillírozási” lehetőséget ad a színészeknek. Olyan az egész, mint egy nagy, félig megrajzolt képregény, amit a mindenkori előadás alkotóinak kell kiszínezni. Mint egy „canovaccio”, egy „commedia dell’arte” forgatókönyv, megspékelve az általam nagyon is kedvelt cseh humorral, ami Verne történetén keresztül a színház varázsáról szól. 

A próbák elején jártok, hogyan látod, a társaság mennyire befogadó, mennyire azonosultak a darabbal?

Még valóban csak a próbák legelején tartunk, de nagyszerű társaság gyűlt össze, tele humorral, játékkedvvel, ami ehhez a darabhoz elengedhetetlen. Azon vagyunk, hogy ez így is maradjon. Nagyon sok dolguk van, többségük rengeteg szerepet játszik, egyik figurából a másikba, egyik ruhából a másikba kell ugrálniuk, egzotikus nyelveken halandzsázni, zenélni, akrobatikázni, verekedni, táncolni, szóval szinte mindent, ami elképzelhető, sőt elképzelhetetlen, de ők tiszteletre méltóan jól bírjáķ. 

80napalattolvaso11_1.jpgKuna Károly és Egyed Attila az olvasópróbán

Rendezőként mi lehet még kihívás számodra?

Még? Ennél több kihívást most nem kérek, köszönöm szépen. A darabban több, mint 40 helyszín van, amit meg kell tudnunk teremteni, csaknem száz szerep, maga a darab színpadra állítása is csaknem olyan lehetetlen, mint Fogg vállalkozása, hogy 80 nap alatt körbeutazza a Földet. És nekünk ráadásul nincs is ennyi időnk. De Neki sikerült, reméljük talán nekünk is fog. 

Mire számíthatnak a nézők?

Reményeink szerint egy vidám, felhőtlen estére, egy olyan előadásra, amiben ismét bebizonyosodhat, hogy a színház, a színpad egy olyan varázslatos hely ahol minden megtörténhet, és az általuk szeretett színészek bármit képesek eljátszani – egy darab deszkán is akár –, legyen az tengeri vihar, vagy dzsungeltúra, indián támadás vagy indiai gyorsbüfé. Barátság, szerelem, kalandfilm, krimi... mindenféle műfaj, egy előadáson belül. Aki túl komoly, vagy túl „felnőtt”, azok számára ez az előadás maximum terápiás céllal ajánlott.

80napalattolvaso1.jpgOlvasópróba

… 

A 80 nap alatt a Föld körül bemutatója február 23-án lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A produkció főszerepeiben, Foggot és hű segítőjét, Paspartout-t alakítva Egyed Attilát és Krisztik Csabát láthatjuk. Auda indiai hercegnőt Ballér Bianka, Fix-et, a rendőrfelügyelőt Kuna Károly játssza. Mellettük színpadra lép változatos szerepekben, Lábodi Ádám, Kovács Tamás, Keller János, Kelemen István, Kozáry Ferenc, Rovó Tamás, Hajdu Péter e.h., Berencsy Martin m.v. és Babinchak Atanáz m.v.. 

Alkotók: Túri Erzsébet (díszlet- és jelmeztervező), Gyöngyösi Tamás (színpadi mozgás), Rovó Tamás (tánc), Döme Zsolt (zeneszerző), Réti Anikó (korrepetítor), Végh-Szirmai Irén (ügyelő), Weil Szilvia (súgó), Németh Mariann (rendező asszisztens), Kiss-Szemán Kata (fordító), Lendvai Zoltán (dramaturg és rendező)

(Forrás: Vörösmarty Színház)

süti beállítások módosítása