A magyar tudományos elit nyílt levele Palkovics Lászlóhoz

A tudományos elitünk a Magyar Tudományos Akadémia bedarálása ellen tiltakozott.

A nyílt levél szövege

Nyílt levél Magyarország Kormányához és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez

Alulírottak, a magyar művészeti élet és az oktatás képviselői aggodalommal figyeljük a Magyar Tudományos Akadémia átalakításának egyre nyomasztóbb híreit. Bár minden tudományterület sorsa aggasztó, számunkra különösen a humán és társadalomtudományokkal szembeni méltánytalanságok fájdalmasak, mert közvetlen veszélyt jelentenek saját hivatásunk jövőjére. Alkotó- és előadóművészi, illetve tanári munkánkhoz nélkülözhetetlen a tudományos alapú, hiteles kutatásokra épülő történelmi, irodalomtörténeti, zenetörténeti, régészeti, művészettörténeti, filozófiai, néprajzi stb. tudás. Ezek legfőbb letéteményesei az akadémiai kutatóintézetek. Eredményeik az egész társadalmat gazdagítják, a minőségi (művészet)oktatás is nagyban épít a magyar és európai kultúrát érintő, korszerű kutatásaik termékeire: szakkönyvekre, szakfolyóiratokra, kritikai kiadásokra (pl. írói és zeneszerzői életművek, A magyar népzene tára, történetírói munkák), hálózati adatbázisokra, akárcsak a szakmai párbeszédre konferenciákon és más rendezvényeken (pl. Zrínyi- vagy Arany János-emlékév).

1207459.jpgPalkovics László (forrás: Népszava)

A pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű „pályázaton” kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Kutatóik jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti. Ez a kaotikus helyzet méltatlan Magyarország és Európa sok évszázados értelmiségi létformáihoz, s a társadalom szolidaritásáért kiált.

Ez úton kérjük Miniszter Urat, illetve a Kormányt, haladéktalanul állítsa le az átszervezést, adja vissza az MTA autonómiáját, az általa kezelt kutatóintézeti bérek fölötti kizárólagos jogosultságot, s ne rombolja le a kutatás működéséhez elengedhetetlen személyes perspektívákat, mert évtizedek óta folyó munkálatok eredményei forognak kockán. E folyamat beláthatatlan következményekkel járhat, amelyek politikai rokonszenvtől függetlenül elfogadhatatlanok a nemzeti és egyetemes kultúra iránt felelősséget érzők számára.

Budapest, 2019. február 4.

Majd ezután 571 név szerepelt alatta. 

(Forrás: Magyar Tudományos Akadémia)

süti beállítások módosítása