Az elfogadásra tanít a veszprémi Petőfi Színház II. Érzékenyítő Fesztiválja

A fesztiválra április 24. és 27. között kerül sor. 

„A tavaly első alkalommal megrendezett fesztivál legfontosabb tapasztalata, hogy mindnyájan viselünk kereszteket, nehézségekkel élünk, ezért muszáj egymást tiszteletben tartunk és ezzel a tudattal közelíteni a másik felé” – hangsúlyozta az eseménysorozatot beharangozó március 27-i sajtótájékoztatón Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. 

ii_erzekenyito_fesztival_sajtotajekoztato_forras_veszpremi_petofi_szinhaz.jpg

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettesének, a koncepció ötletgazdájának meglátása szerint egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformálhatja és gyógyíthatja az alkotót és a befogadót egyaránt, így válhat a színház is a társadalom mentálhigiénés felületévé. A közönség ilyen formán történő megszólítása hosszú távon társadalomformáló erővel is bírhat, hiszen megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést és elfogadóbbá teheti az embereket egymás sorsa iránt. Az érzékenyítő előadások után, ahogyan az előző évben is, lehetőség nyílik beszélgetésre és a látottak közös feldolgozására Kardos Klára klinikai szakpszichológussal.

Kellerné Egresi Zsuzsanna a programot ismertetve elmondta, hogy tavaly kizárólag a színházművészetre koncentráltak, idén viszont az előbbi mellett a könnyűzene, a táncművészet műfajai és különböző élettörténetek is szerepelnek a programban, illetve a teátrum előtti térre is kiköltöznek egy napra. Április 24-én Caramel koncerttel, április 25-én az öregség, a fiatalság és a lehetséges utolsó szerelem kérdéskörét vizsgáló Hanif Kureishi Vénusz című darabjával, április 26-án Pilát Gábor Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok című előadásával, és az elmulasztott lehetőségeket körüljáró Simon Stephens Heisenberg című előadással, végül április 27-én a hajléktalanságról személyes tapasztalatai alapján megnyilvánuló Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című önálló estjével várják a nézőket.  

ii_erzekenyito_fesztival_sajtotajekoztato_forras_veszpremi_petofi_szinhaz_02.jpg

A rendezvény kiegészítő programjaként koncertezik a Nemadomfel Együttes, beszélgetést rendeznek Fekete Ádámmal, a kihívással élő sikeres dramaturggal, rendezővel és színésszel, valamint Tánckórszindróma címmel lesz látható a szintén kihívással élő Gyöngyösy Dóra kortárstánc előadása is, a Tünet Együttes pedig bemutatja a gyermekszületéssel kapcsolatos élményeket felidéző Burok című produkcióját. 

Kardos Klára klinikai szakpszichológust meglepte a tavalyi fesztivál nézőinek nyitottsága. „Hihetetlen sikerként éltem meg az együtt eltöltött estéket, beszélgetéseket, és a rendkívül őszinte, a nézők részéről érkező megnyilvánulásokat” – fogalmazott a szakember, aki szerint a  magyar közönségnek szüksége van az érzékenyítésre, mint egy falat kenyérre, hiszen mindannyiunk életében adódnak kihívások. 

Az érzékenyítés végig kíséri a Veszprémi Petőfi Színház idei évadját. Az Egerek című zenés mesejáték korábbi bemutatónak az emberi kapcsolatok természetrajzáról szóló tematikájával a gyermekeket szólították meg, az Esőember premierjével sérülékeny társadalmi csoportra fókuszáltak, április 2-án, az autizmus világnapján pedig kék színű fényfestést kap a színház épülete. A bérletes nézők kék felsőruházatban érkeznek majd az esti Esőember előadásra, amelyen több mint nyolcvan autista néző is részt vesz majd. Májusi, immár hagyománnyá vált és idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő gyermeknapjuk alkalmával pedig arra kérik ifjú nézőiket, hogy már nem használt ruháikkal segítsék fiatalabb társaikat. 

psz_16_9_erzekenyito.jpg

A Veszprémi Petőfi Színház a II. Érzékenyítő Fesztivál előadásaira alacsony jegyárakat állapított meg, annak érdekében, hogy a programokon minél többen részt vehessenek.

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása