Páger Antal hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményébe kerül

Páger Antal (1899–1986) Kossuth-díjas színművész neve a mai napig ismerősen cseng a színház- és filmművészet iránt érdeklődők körében.

A modern magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége nemcsak a színpadon, de a filmvásznon is emlékezetes alakításokkal írta be a nevét a magyar kultúrtörténet aranykönyvébe. Életét és művészi pályáját furcsa kitérők, csúcsok és hullámvölgyek tarkították, de színészi tehetségét soha senki nem vonta kétségbe.

31_pager_csebutkin_szerepeben-_harom_nover_vigszinhaz_1972.jpgPáger Antal a Vígszínház 1972-es előadásában

E változatos életút dokumentumait – leveleket, iratokat, Páger Antal rajzaival díszített filmforgatókönyveket, szövegkönyveket, fényképeket, rajzokat és személyes tárgyakat – a művész unokái – Gyarmathy Krisztina, Beatrix és Antal – a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményének ajándékozták.

A fényképgyűjtemény a leggazdagabb; a majd kétezer felvétel a gyermekkortól szinte a teljes életpályát dokumentálja, és több száz fénykép tanúskodik a színházi és filmes szerepekről. Talán sokan tudják, hogy Páger Antal szívesen festett és rajzolt, az 1950-es évek első felében, argentínai emigrációja idején festményei értékesítése biztosította családja megélhetését. (A kollekcióban több mint kétszáz rajz – életképek, portrék és karikatúrák reprezentálják e készségét.) Kevésbé közismert, hogy a színművész lelkes fotós volt: nemcsak családi eseményeket, kirándulásokat örökített meg – a művészi fényképezés is foglalkoztatta. Aláírt művészi fotóiból is bekerült egy kisebb válogatás a múzeumba.

A Páger Antalnak írt levelek gyűjteményében rendkívül izgalmas dokumentumokat találni, melyek hiteles információkat közölnek a dél-amerikai magyar diaszpóra életéről, a magyar nyelvű színjátszást körülményeiről. Páger Antal 1956. augusztusi repatriálásának hírére sokféle reakció érkezett ismerősöktől és ismeretlenektől, a művész ezeket az üzeneteket is gondosan megőrizte. De eltette a Tamási utcai villájával kapcsolatos iratokat, számlákat, a színházi és a filmes szerződéseket, az 1956-ban Buenos Aires-ben megváltott, Budapestre szóló repülőjegyét is.

Páger Antal hagyatékában második és harmadik feleségének, Komár Júliának és Szilágyi Beának – mindketten színésznők voltak – fényképei és dokumentumai is megtalálhatók.

A hagyaték ünnepélyes átadására 2019. április 5-én 17 órakor kerül sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

(Forrás: PIM)

süti beállítások módosítása