Változatlan színházbérlet árak a Móricz Zsigmond Színház 2019/20-as évadában

Horváth Illés lett a nyíregyházi teátrum művészeti vezetője, Göttinger Pál művészeti tanácsadóként folytatja.

A Móricz Zsigmond Színház 2018/19-as évadzárója idén is a társulat tagjai, rendezői, vendégművészei, Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, a színház kiemelt támogatói és a sajtó jelenlétében zajlott. Kirják Róbert ügyvezető igazgató évadértékelő beszéde után ismertette a következő évad műsorát, kiemelte, a színházbérletek és jegyek ára a következő évadban is változatlan marad. Göttinger Pál főrendezői státusza megszűnik, ezentúl a teátrum művészeti tanácsadójaként folytatja munkáját. Horváth Illés korábban a Don Carlos főszerepével, és a Macbeth rendezőjeként mutatkozott be Nyíregyházán, június elsejével a színház művészeti vezetője lesz.  A szokásokhoz híven idén is kiosztották a legfontosabb elismeréseket jelentő díjakat, köztük a városi Nívó-díjat, a Kelet színésze-díjat, a Móricz-, Lipót- és a Pro Teátrum-díjakat. A színház közösségi oldalán a látogatók ismét szavazhattak Az Évad nagyszínpadi, és az Évad kamara-előadására is. A közönség nagyszínpadi kedvence a Meseautó című előadás lett, a kamara-előadások közül pedig Oscar vitte el a pálmát.

img_2055.JPG

„Izgalmas évadot tudhatunk magunk mögött. Habár ez a megállapítás hathat akár közhelyesnek, vagy elcsépeltnek, mondhatnánk e helyett, hogy sokszínű, sikerekben gazdag, szakmai körökben is sokat méltatott, közönségünk által szeretett, az elvégzett munka tekintetében rendkívül termékeny, vagy épp nézőszámunk növekedése szempontjából nagyon is örömteli. Büszkén mondhatom, mindezen állítások valóban jellemezték évadunkat.”- ezzel a gondolattal nyitotta meg a színház hagyományos évadzáróját Kirják Róbert ügyvezető igazgató. Majd megköszönte a bérletes látogatók bizalmát és hűségét. A tavalyi évhez képest 13 %-kal, kereken 500 darabbal emelkedett a felnőtt nagyszínpadi és 24 %-kal a kamara bérlettulajdonosok száma.

A Vidám bérletek népszerűsége is töretlen, idén minden eddiginél gyorsabban, rekordidő alatt kapkodták el őket. Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott a társulatnak, az évad a 10 %-os teljes bevétel-növekedésen túl (ebből is kiemelkedik a bérletek bevétele, amely 23 %-os emelkedést mutat) országos elismeréseket, megtisztelő meghívásokat, vendégszerepléseket is hozott. A név: Carmen a Vidéki Színházak Fesztiválján a Kiváló színházi műhelymunkáért járó díjat kapta meg, az Arany-metszés a 18. Kaleidoszkóp Versfesztiválon Különdíjban részesült. Martinkovics Máté tavaly bemutatott monodrámája – Az egérlyukból című előadás, a tatabányai MOST Fesztiválon elnyerte a közönségzsűri díját. A Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválra, a Chicago a József Attila Színházba, A balek a Szatmárnémeti Északi Színházba, a Meseautó a Nemzeti Színházba, A kis hableány pedig a Pécsi Családi Fesztiválra kapott meghívást. Oscar című előadásunkat nyáron 3 fesztiválon is bemutatjuk: a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, a veresegyházi Mézes-völgyi Nyár programjában, valamint Szarvason, a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál és a Cervinus Művészeti Fesztiválon.

Évadtervek 

„A kipattanó ötlettől a kitörő tapsviharig vezető út izgalmai doppingolnak minket, hogy egyre izgalmasabb vállalkozásokba kezdjünk, egyre bátrabbak legyünk, és ezáltal egyre többet, egyre jobbat tudjunk kínálni Önöknek. Folytatjuk a magyarországi színházi szakma élvonalába tartozó rendezők felvonultatását Nyíregyházán. Lesz, aki a régmúltból tér vissza hozzánk (Verebes István nagy érdeklődéssel várt újratalálkozására a társulattal April de Angelis Színházi bestiák című, a színésznők zárt, szenvedélyes, intrikákkal teli világát bemutató darabja ad alkalmat); olyanok is, akik a közelmúltból térnek vissza (Mohácsi János, Fehér Balázs Benő, Szőcs Artúr, Simon Kornél, Szente Vajk). Az először érkezők között idén is lesznek tapasztaltabb alkotók, akik már régóta otthonosan mozognak a színházi szakmában (Horváth Péter, Mészáros Tibor) és olyan izgalmas, új utakat kereső, fiatal művészek is, mint Papp Dániel, Szilágyi Bálint, Valcz Péter, akik a meséket, a fiatalabb korosztályoknak készülő előadásokat állítják majd színpadra naprakész, új olvasatban, innovatív, látványos és gondolatébresztő világokat alkotva. A legkisebbeknek készülő alkotások rendezői közt régi ismerőst fedezhetünk fel Varga Péter személyében, aki ezúttal Púpos lovacska című mesét állítja színpadra. Göttinger Pál az idei nagysikerű Bob herceg előadás után természetesen idén is jegyez egy új produkciót, Conor McPherson kortárs ír szerző Tengeren című darabját a Krúdy Kamarában.

evadzaro-0329.jpg

Az új évad első nagyszínpadi bemutatója Molnár Ferenc ritkán játszott darabja, a sokak számára ismerős szerelmi háromszöghelyzetet boncolgató darab, a Delila lesz, ezt Mohácsi János rendezi. A többi premier között ismerős címekkel, klasszikus anyagokkal és igazi újdonságokkal egyaránt találkozhat a közönség. Nagyszínpadon a komolyabb műfajt képviselő mesterművek közül a Mesél a bécsi erdőt Fehér Balázs Benő, Móricz Zsigmond Úri muriját Szőcs Artúr viszi színre. Valódi csemegének ígérkezik a Sógornők című, csupa nőt felvonultató, fergeteges és elgondolkodtató kanadai komédia; és várhatóan nagy érdeklődés előzi majd meg a 9-től 5-ig musical bemutatóját, mely magyarországi ősbemutatóként kerül színre a Móricz Zsigmond Színházban. A Krúdy Kamarában Karinthy Tanár úr kéremjének zenés, kortárs bemutatóját és a már említett Tengerent a sokak számára ismerős Várj míg sötét lesz követi, egy vérbeli, fordulatos, sok meglepetést tartogató krimi. Legfiatalabb nézőinknek kínálunk a mese és a valóság viszonyát firtató, ember és természet kapcsolatáról gondolkodó előadást (Állati színjáték), valamint jól ismert klasszikusok friss, színházunk számára készülő eredeti feldolgozását (Piroska és a farkas, Ezeregyéjszaka). Folytatjuk a színházukban már nagy hagyománynak számító vendégjátékok sorozatát is. E sorozat legnagyobb eseménye továbbra is a VIDOR Fesztivál és az idén először meghirdetett Zenés VIDOR Nyár, de a vendégeskedés az egész évadban folyamatos marad. Jövő évadban is repertoáron maradnak a nagy közönségkedvencek: a Meseautó, az Oscar, a Kalucsni, a Macbeth, a Bob herceg és a Balfácánt vacsorára!”- ismertette évad terveiket Kirják Róbert ügyvezető igazgató. 

A Móricz Zsigmond Színház Szervező- és jegyirodája 2019. június 13-án kezdi a bérletmegújítást, és -értékesítést, a tavalyival megegyező, változatlan áron! Az előző évadban vásárolt bérletes helyeket érintő bérletmegújításra 2019. július 6-ig van lehetőség. Ezt követően az új bérlők is igényt tarthatnak a régi bérlők helyére. A tavaly bevezetett VIP bérlet a 2019/2020-as évadban is elérhető lesz, valamint a nagyszínpadi és Krúdy kamaraszínpadi bérlet együttes vásárlása esetén, kombinált bérleteikre továbbra is 10 % kedvezményt biztosítanak. 

A visszaszámlálás elkezdődött, rövidesen nyit a megszépült Rózsakert Szabadtéri Színpad, június 14-én, Mohácsi János rendezésében a Delilát láthatja a közönség, melyet már javában próbálnak a szereplők. Idén először összekapcsolták a Szabadtéri Színpadot a VIDOR Fesztivállal: a Zenés VIDOR Nyár programjában a beválogatást nyert zenés vígjátékok megmérettetése már június 22-én kezdődik, a Menopauzával. A Rózsakertben közkedvelt és népszerű kultfilmekkel várják majd szerda esténként a nézőket, a nagyobbaknak a Forrest Gump, Ryan közlegény megmentése, a Keresztapa, Ha eljő Joe Black, az Egy asszony illata, a Diszkópatkányok, a kisebbeknek pedig a Shrek és a Madagaszkár vetítésével igyekeznek a kedvében járni.

Díjak, elismerések 

Nyíregyháza Város Nívó-díját Rák Zoltán színművész vehette át Dr. Kovács Ferenc polgármestertől. A Kelet színésze az újság szerkesztősége és a közönség szavazatai alapján Tóth Zolka lett, akinek Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője adta át az elismerést.  Arany Kalapács-díjat kapott Kósáné Tóth Beáta a női szabótár vezetője és Aranyceruza-díjat Demeter Anna, a teátrum rendezőasszisztense. Idén megosztva három Lipót-díjat adtak át, melyet Fridrik Noémi, Jenei Judit és Horváth Sebestyén Sándor (a Macbeth című előadásban nyújtott alakításukért) kaptak. A Móricz-díjat a művészeti állomány szavazatai alapján Gulácsi Tamás kapta, aki a Meseautóban, a Macbethben, az Oscarban és a Bob hercegben is remekelt. A Pro Teátrum-díjat is kiosztották a teátrumért önzetlenül, legtöbbet tevő művészek részére, melyet ezúttal Kosik Anita, Horváth László Attila és Horváth Viktor vehetett át. A Godot-díj tulajdonosa szintén Gulácsi Tamás lett. A Hátsó Színpad Alapítvány díját, melyet a kiszolgáló személyzet tagjainak szavaznak meg évről évre, Nagyidai Gergő alapító megosztva a korábban már díjazott Kósáné Tóth Beátának, és Demeter Annának adta át. Az évad nézője Kovács Tiborné lett, aki 1981 óta rendelkezik színházbérlettel. A helyi vállalkozások idén is nagyon fontosnak tartották a színház támogatását: egy gyémánt, hét arany, három ezüst, három bronz és egy pártoló tagja van a társulatnak.

EFFE Label minősítést kapott a VIDOR

Az EFFE (Europe For Festivals) Label - Európa minőségi védjegye. A rangos fesztiválokat jellemző minősítéssel a VIDOR bekerült Európa 700-800 legrangosabb művészeti fesztiváljai közé. Tulajdonosai egy szorosabb EFFE közösség tagjai lesznek, mellyel számos lehetőség nyílik az európai bemutatkozásra, további nemzetközi kapcsolatépítésre, megmérettetésre. Ez azt is jelenti, hogy ezzel a VIDOR versenyben van Európa nagy művészeti fesztiválja között is, amelyből végül majd  ősszel 6-7 fesztivál megkapja az EFFE AWARD-díjat, Brüsszelben.

Színházi nevelési és irodalmi programok 

A Színházi neveléssel a mentális egészségért program keretében az évadban 11 középiskolába és 2 óvodába jutottunk el, 30 foglalkozást tartottunk és 8 alkalommal tekinthettek meg valamilyen előadást a diákok. Összesen 766 főt sikerült bevonnunk a programba. A Művészasztal előadássorozatot 5 alkalommal látogathatták nézőink Darvasi László, Vida Gábor, Kováts Judit, Gerlóczy Márton, Háy János írók közreműködésével. A Bencs Villa a Móricz Zsigmond Színház üzemeltetésében tavaly nyár végén nyitotta meg kapuit, pár nap múlva pedig már a VIDOR Fesztivál irodalmi rendezvényeinek adott otthont. A villában egymást váltják az irodalmi, zenés és beszélgetős esték. Szeptembertől a Többszemközt című beszélgetős esteken többek között vendég volt már V. Kulcsár Ildikó, Márton András, Gáspár Tibor, Grecsó Krisztián. Önálló estjével ellátogatott ide Koltai Róbert, Csuja Imre, Bálint András, Oberfrank Pál, Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert is. Nem sokára érkezik Szervét Tibor, Für Anikó, Makranczi Zalán, Kovács István, Hajdú Steve, Závada Péter. A villa hangulatos kávézójával várja a vendégeket, kiállításoknak, könyvklubnak ad otthont, illetve esküvői fotózások lenyűgöző helyszíne is.

(Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

süti beállítások módosítása