A budapesti Katona kihirdette új évadát és társulati díjakat is adott legjobbjainak

A szokásosokon túl Bocsárdi László és Dömötör András is rendezni fog.

A Katona József Színház a 2019/20-as évadának első premierjét október 5-én tartják a Sufniban. Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatják be a nagyszínpadon, Ascher Tamás rendezésében. Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: Katona József Bánk bánját Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Bocsárdi László rendezi Molière Tartuffe című vígjátékát a nagyszínpadon.

rozsdatemeto_2_ea_domolky_daniel_print_145.jpgRozsdatemető 2.0

2020 márciusában először Zsámbéki Gábor A császár munkacímű előadását mutatják be a Kamrában. A darab Ryszard Kapuściński egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezt követően Jean Racine Phaedra című drámáját – Kemény Zsófi átiratában - Székely Kriszta viszi színre a nagyszínpadon. A következő évad két utolsó bemutatóját májusban tartják. A Kamrában Térey János Káli holtak című regényéből készül előadás, Dömötör András rendezésében, miközben Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Gothár Péter állítja színpadra. 

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti elismeréseket. A legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Bodnár Erika kapta a Rozsdatemetőben nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhat éve alapított – Vizi Dávid vehette át. Az évadban legtöbbször, 202 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 201 előadással Elek Ferenc követte. Pelsőczy Réka 182 előadásban szerepelt idén.

Nyolc év után távozik a Katona kommunikációs és értékesítési vezetője, Gricz István, akinek nevéhez fűződik többek között a színház jegyértékesítésének, arculatának és magántámogatói körének megújítása. A marketingvezetői feladatokat Horváth Máté veszi át, aki korábban a Magyar Tájépítészek Szövetségénél kommunikációs vezető és social media manageri pozícióban dolgozott.

Máté Gábor igazgató elmondta, hogy több előadás is visszatér majd a repertoárra, amit ebben az évadban nem játszott a színház. Újra látható lesz Pálos Hannával a Lélegezz, illetve a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniban. Ismét műsorra tűzik továbbá A bajnokot és a Részegeket is. Az évad folyamán Rezes Judit ezekben az előadásokban tér vissza a színpadra gyerekvállalása után.

A Katona színházpedagógiai programja, a Behívó a következő évadban az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált rövid workshopok mellett új, projektalapú munkákat is indít, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. A jövő évadban befejeződik az Eltáv elnevezésű, felzárkóztatást segítő színházpedagógiai projekt: a többéves munkát Budapesten, valamint Hamburgban zárják az UNART program keretében, melynek során a szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként, hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt a nemzetközi programban.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása