A titkok évadja a Rózsavölgyi Szalonban

Öt új bemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon a 2019/2020-as szezonban. Mind az ötöt itt mutatják be először Magyarországon, köztük két műnek kortárs szerző az írója.

Székely Csaba Semmit se bánok című darabja lesz az első premier szeptember 12-én Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra és Elek Ferenc főszereplésével, Sztarenki Pál rendezésében. Zalán Tibor pedig kifejezetten a Szalon felkérésére írja új színdarabját. És jön még a Végszó, az Intim vallomások és az Idegenek a vonaton.

img_0638x.jpg       Rózsavölgyi Szalon (fotó: Éder Vera)

Zimányi Zsófia mielőtt rátért volna az új évad bemutatóira, arról is beszélt: a Rózsavölgyi Szalon a pesti belvárosban 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Az évadokat tekintve a 2019/2020-as a nyolcadik. „Nincs állandó társulatunk, mégis olyan erős nálunk az összetartás, az egymásra figyelés, hogy azt érzem, lett egy állandó és fantasztikus társulatunk. Alkotóink – színészek, rendezők, tervezők – rendre visszatérnek hozzánk. Mindig ügyelünk arra, hogy új művészeket – nagy neveket éppúgy, mint fiatalokat, pályakezdőket – is megnyerjünk az előadásainkhoz. Ránk tényleg igaz: színházunkat a művészeink és a közönségünk közösen formálják” – fogalmazott Zimányi Zsófia, a Szalon vezetője.

Hozzátette: művészileg rendkívül sikeres évad van mögöttük. Az utolsó óra a 200. előadását is túlhaladta. A romance.com és a Valami csaj(ok) a 100., a Salamon király szorong és Az őz az 50. előadásával jubilált. A Szalon történetében most először fordult elő, hogy két új produkciójuk is elérte egyetlen évadon belül az 50. előadást: a Táncórák és a Diplomácia. (A Táncórák mindkét főszereplője, Ullmann Mónika és Józan László is díjat kapott a nemrég véget ért Vidor Fesztiválon.)

A Rózsavölgyi Szalon a színházi előadások mellett helyet ad más programoknak is. Évről évre itt tartják például a Psota Irén-díj és a Kortárs Magyar Dráma-díj átadóünnepségét, mindkettő szervezésében részt is vállal a Rózsavölgyi Szalon.

rozsavolgyi_es_tarsa_budapest_szervita_ter_img_20171227_103248.jpg

Szeptember 12-én mutatják be Székely Csaba Semmit se bánok című darabját, amelynek három szereplője: Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra, Elek Ferenc. Rendező: Sztarenki Pál. Székely Csaba maga mondta, színdarabjai írásakor különösen érdeklik a sorstragédiák, a megtépázott, tönkrement egzisztenciák, illetve bármiféle – családi, társadalmi – hatalmi mechanizmus működése, az emberi manipuláció természetrajza. A Semmit se bánok főszereplője az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagja. De a mű nem az ügynökkérdést tárja fel. Elsősorban a bűn és bűnhődés, a bűn és megbánás témáit járja körül, azt, hogy a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára, ha egyszer képes volt beengedni a sötétséget, az benne marad-e örökre. Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától? Székely Csaba a mai magyar drámairodalom egyik legeredetibb hangú drámaírója, aki annak idején a Bánya-trilógiájával berobbant az erdélyi, nem sokkal később a magyarországi színházi életbe is.

December 12-én lesz Michael McKeever Végszó című darabjának magyarországi bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban. Szereplők: Györgyi Anna, Gálvölgyi János, Darvasi Áron e.h., Bajor Lili, Kovács Máté e.h. Rendező: Dicső Dániel. „A színház éppen olyan, mint az élet – csak jobbak a fények!” – mondja a szórakoztató és elgondolkodtató vígjátékban Edward DuPre, a hetvenes színházi legenda, és pontosan erről szól Michael McKeever színműve, amelyben nem a színház tart tükröt az életnek, hanem az élet a színháznak. Ezt a világot elég jól ismeri a szerző, aki sokat díjazott színész, rendező is, számos művét játsszák szerte a világban – Amerikától Európán át Ausztráliáig. Edward, Mallory és Christian – egy család, három generáció, két és fél színész. Edward már mindent eljátszott. Egyszer még színpadra lépne saját lányával, Malloryvel, a Broadway-sztárral, aki éppen azt fontolgatja, vissza kellene vonulnia, a zeniten abbahagynia. A színészdinasztia harmadik tagja Mallory fia, Christian, az egykori gyerekszínész, akit végül nem vonzott a színház, sem a film, és a kulisszához csak a családi házban kerül a legközelebb anyja személyi titkáraként. Voltaképpen egy család sorstörténete a Végszó – szellemes színházi helyzetek, „végszavak” közé téve öröklött generációs kérdéseket, kételyeket, az elődök hibáit, az utódok győzelmeit.

Zalán Tibor Így nem tudok… (ideiglenes) című darabjának magyarországi ősbemutatója 2020. február közepén lesz a színházban. A Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója. Életműve jelentős; irodalomtörténészek szerint az ezredfordulós válság- vagy krízisérzet költője, írója, drámaírója. Új darabját a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írja. Egy fiktív családi történeten, egy negyvenes férfi kései útkeresésén keresztül üzen a múlt jelennek. Az előadás szereplői: Őze Áron, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda, Auksz Éva. Rendező: Léner András.

Rátóti Zoltán rendezi Jérôme Tonnerre Intim vallomások című érzelmes thrillerét, amelyben nem tudni, ki irányítja a helyzeteket. A két főszereplőnek újabb és újabb ajtót kell kinyitniuk, hogy feltárhassák minden örömüket, fájdalmukat, kétségbeesésüket, elfojtásaikat, rettegéseiket, szorongásaikat, és ki-ki megszabaduljon a családi zsarnokaitól. Végigveszik az életüket anélkül, hogy tudnák, hová vezet mindez. Persze minden úgy kezdődik, hogy Dr. Willam Faber pénzügyi tanácsadónál egyszer csak megjelenik egy ismeretlen nő, zaklatottan belekezd a válságba jutott házassága különös történetébe, férje frusztrációiba… Szereplők: Bánfalvi Eszter, Pál András, Rátóti Zoltán, Sipos Vera. Bemutató: 2020. március 31.

Az Idegenek a vonaton című előadást 2020. májusának közepén mutatja be a Rózsavölgyi Szalon – együttműködve a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal és a Szentendrei Teátrummal. Jóval azelőtt, hogy a pszichothrillerek mesteri megteremtője, Patricia Highsmith kultregényét Craig Warner színpadra írta volna, Alfred Hitchcock rendezett belőle filmet még 1951-ben. A darab története szerint Guy és Charles nem ismerik egymást. Véletlenszerű és rövid a találkozásuk a vonaton. Közös útjuk mégis kíméletlenül hosszú lesz. Gyorsan a legmélyebb lelki alagútba jutnak, amikor rájönnek arra: mindegyiküknek van egy olyan családtagja, akit kiiktatnának a saját életükből. Persze Patricia Highsmith boncasztalán az emberi lélek vergődik – csupaszon, kifeszítve. Úgyhogy jóval bonyolultabb jelenségekről van szó, mint a tökéletes gyilkosság, vagy a válasz arra, miként válhat az átlagember gyilkossá, miféle átalakulás kell ehhez. És mert végül is mindenkit manipulál valaki – mert hát mindenki sebezhető –, a gyilkosságok végén marad egy kérdés: egészen biztosak vagyunk abban, mi is történt valójában? Az Idegenek a vonaton szereplői: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály. Rendező: Szarka János.

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

süti beállítások módosítása