Januárban ismét a fővárosban „mossák a kezüket” a nézőművészetisek

„Egy hétig csak röhögtünk ezen, majd egyszer csak azt mondtuk Gyulay Eszter dramaturggal egymásnak: Basszus, csináljuk meg!” 

Tucatszor tesszük meg naponta, szinte már fel sem tűnik. Mégis egy olyan alapvető és nélkülözhetetlen cselekedet, amellyel számos szenvedéstől és veszélytől óvhatjuk meg nem csupán magunkat, de környezetünket is. Higiéniai ismeretekkel mindenki rendelkezik, így feltehetően tisztában van azzal, hogy minden nap érdemes tisztálkodni és fogat mosni, sőt az alsóneműt is rendszeresen cserélni kell. Ugyanilyen esszenciális tudás kezet mosni. Vagy mégsem? 

nezo_1.pngKatona László és Molnár Gusztáv az előadás imázsfotóján (forrás: Nézőművészeti Kft)

Az alapos kézmosás nem ördöngösség, mégis sokan nincsenek tisztában annak fontosságával és szakszerű kivitelezésével. A rohanó mindennapok közepette sokszor egyszerűen megfeledkezünk róla. Pedig ennek hiányában teret adunk a fertőzések elterjedésének és a baktériumok elszaporodásának. Ráadásul egyes felmérések szerint a Föld lakosságának csak a töredéke mondhatja el magáról, hogy helyesen mos kezet. Tényleg ekkora tudomány normálisan kezet mosni? 

Minimum harminc másodpercig, folyó víznél, szappannal – hangzik el a Nézőművészeti Kft. A kézmosás fontosságáról című darabjában is.  A Scherer Péter által rendezett előadás magáról a kézmosásról szól, amelynek ötletét a szekszárdi kórház egyik nővére szolgáltatta. A társulat az egészségügyi intézményben tartott előadást, amely után az ott dolgozó ápolónő azzal az ötlettel fordult Pepéékhez, hogy írjanak egy darabot a kézmosás fontosságáról, felhívva a fiatalok figyelmét is erre a témára. „Egy hétig csak röhögtünk ezen, majd egyszer csak azt mondtuk Gyulay Eszter dramaturggal egymásnak: Basszus, csináljuk meg!” – nyilatkozta a rendező a darab születéséről. 

Lehet a kézmosást szórakoztatóvá, egyenesen lebilincselővé tenni? Kizárt! Vagy mégis? 

nezo_2.pngKatona László és Molnár Gusztáv az előadásban (fotó: Torják Orsi)

„Ez a darab számomra bizonyíték, hogy pár jó passzban lévő és talán nem tehetségtelen színházi ember bármilyen témából képes jó előadást csinálni. Ha ugyanis ebből sikerül, akkor tényleg bármiből lehet nevetéseket kicsikarni” – mondta Scherer Péter.   

A kézmosás fontosságáról a fiatalok nyelvén a fiatalokhoz szól, szórakoztatva, poénokkal és váratlan irodalmi utalásokkal teletűzdelve oszt meg hasznos információkat a baktériumok évszázados „tündökléséről” és a helyes kézmosással eljövendő „bukásukról”. A történetben Molnár Gusztáv bújik a baktérium bőrébe, míg Katona László az infektológus orvos gúnyáját húzza magára.

(Forrás: Nézőművészeti Kft)

süti beállítások módosítása