Czakó Julianna kapta a Domján Edit-díjat

A Domján Edit Alapítvány kuratóriuma idén a Miskolci Nemzeti Színház színművésznőjét tüntette ki az elismeréssel.

Minden évben kiválasztanak egy 40. életévét be nem töltött tehetséges vidéki színésznőt, aki alakításaiban tovább hordozza Domján Edit szellemiségét. Domján Edit 1932. december 25-én született, s az akkor még Színművészeti Főiskola elvégzése után néhány vidéki, Szegeden töltött év után pályája meredeken ívelt felfelé. Személyes bájával, kisugárzó tehetségével nemcsak a színpadot, de a filmvásznat és TV képernyőt is meghódította, így lett az egész ország kedvence. Többször hangoztatta döntését, miszerint nem akar megöregedni, nem éli túl 40. születésnapját. Ígéretét betartotta, 1972. december 26-án, egy nappal 40. születésnapja után önkezével vetett véget életének.

mis.pngVajda Márta, Czakó Julianna és Szakonyi Károly a díjátadáson (fotók: Hajdufi Péter)

Kollégái, pályatársai nem akarták, hogy személye feledésbe merüljön, és 1992-ben létrehozták a Domján Edit Alapítványt, hogy minden évben kiválasszanak egy, 40. életévét be nem töltött tehetséges vidéki színésznőt, aki alakításaiban tovább hordozza Edit szellemiségét.

A Miskolci Nemzeti Színházban jelenleg két olyan színművésznő is dolgozik, aki a díj tulajdonosa: Szirbik Bernadett 2011-ben kapta meg az elismerést, Nádasy Erika pedig még Egerben lett Domján Edit-díjas 2006-ban.

mis_2.pngMost újabb miskolci tehetséggel bővül a lista. Czakó Julianna a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán 2013-ban szerzett diplomát Rusznyák Gábor osztályában. Már gyakorlatát is Miskolcon végezte, s a diploma után természetes volt számára, hogy ide szerződik. Minden műfajban kipróbálhatta magát az elmúlt években. Szerepei széles spektrumon mozognak. A drámán át a vígjátékig, zenés darabokig sok arcát megmutatta. A számára kevésbé ismert szerepkörökkel is gyorsan megismerkedett, tehetsége minden műfajban diadalmaskodik. A fiatalos vállalkozó, kísérletező kedv és az érett művész különös, nagyszerű keveréke összpontosul Czakó Julianna személyében.

2017-ben Junior Prima díjat kapott. S most anyaszínháza teltházas nézőtere előtt, december 19-én a Luxemburg grófja előadás után neki nyújtotta át a kuratórium képviseletében Szakonyi Károly és Vajda Márta a 2019. évi Domján Edit-díjat.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása