Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat

Idén Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs egy-egy művét ismerte el a díjjal a szakmai kuratórium.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye, életművének gondozója alapította.

kortarsmagyardramadij2020mtimathe_ok.jpgSchwechtje Mihály, Török-Illyés Orsolya és Radnóti Zsuzsa a díjátadón (fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A díj alapítója korábban így fogalmazott a díjról: „Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében”.

A díjalapítást Örkény István szelleme is inspirálta, ezért az átadás napja közelít február 24-hez, amikor a Tóték ősbemutatója volt Kazimir Károly rendezésében a Thália Színházban 1967-ben. Az idén három díjat ítélt oda a díj kuratóriuma, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa, tagjai: Csizmadia Tibor rendező, Lőkös Ildikó dramaturg, Nánay István színházi kritikus és Németh Gábor író.

Az idei elismerést Székely Csaba a 10 című drámájáért, Schwechtje Mihály Az örökség című színdarabjáért, Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs az Obiectiva Theodora - Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából című hangjátékáért nyerte el.

A díjazott alkotások

Székely Csaba 10 című színdarabját a tízparancsolat ihlette. Tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. A darabot a Radnóti Színházban mutatták be.

10.jpgVilmányi Benett és László Zsolt az előadásban (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Schwechtje Mihály Az örökség című darabjában egy külföldről hazatérő fiatal gyerekorvos azzal szembesül, hogy egykori gyerekorvos anyjának körzetében az olyan hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek.

Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs Obiectiva Theodora című hangjátékában az 1970-es és 1980-as évek ikonikus erdélyi magyar színésznőjének, Illyés Kingának az életébe hallgathat bele a közönség. A Securitate több mint húsz éven át figyelte meg és hallgatta le a színésznőt, a hangjáték a román titkosszolgálat csaknem 3000 oldalas megfigyelési dossziéja alapján készült, a dialógusokat változatlan formában meghagyva.

Először tavaly ítélték oda az elismerést, akkor az Egy piaci nap színpadi szövegéért vehette át Mohácsi János, Mohácsi István és Závada Pál, illetve Kelemen Kristóf a Megfigyelők című darabjáért vehette át a díjat.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása