A karanténban is ideális – elindult az V. Nemzeti VERSeny

A VERSeny, amelynek védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, két új zsűritaggal vág neki a megmérettetésnek, s a tematikába a járvány és az összetartozás is bekerült.

Ötödik éve hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt a két szervező, a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete, valamennyi korosztály számára, az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A VERSeny elsődleges célja a versek hétköznapiságának és mindennapi jelenlétének erősítése, a karantén helyzetben az eddigi évek gyakorlatának megfelelő, online versmondás térhódításának elősegítése, a klasszikus és kortárs költészet újszerű, innovatív, filmes tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása és a kulturális identitás erősítése.

net_nemzetiverseny2019_eosz-0590.jpg

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A verseny védnöke: Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója. A zsűri állandó tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny főszervezője és Szabó László kommunikációs szakember mellé idén csatlakozik Szűcs Nelli színművész, aki Söptei Andreát, és Wiegmann Alfréd rendező, aki a közelmúltban elhunyt Kiss László rendezőt váltja.

A két társszervező 2016-ban hirdette meg első ízben a Nemzeti VERSenyt. Már akkor több mint 200 versenyző jelentkezett, és hasonlóan nagy arányban jelentkeztek azóta is. A VERSenyt a közösségi oldalakon is hatalmas érdeklődés övezi. Itt ugyanis nem pusztán a versmondásban jeleskednek a résztvevők, de a versfilmek és versklipek révén a mozgóképes műfajban is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket. A döntős alkotások százezres nagyságrendű nézőszámot produkáltak.

net_nemzetiverseny2019_eosz-0577.jpg

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Idén is hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők. Nevezni négy vers megjelölésével lehet, amik (nem magán kiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül:

- egy a rendszerváltoztatás költészetéhez kapcsolódik
- egy az évfordulós Vörösmarty Mihály verse
- egy a karanténhelyzetre tekintettel a bezártság, a járvány, az egészség vagy az összetartozás témájával foglalkozik
- és egy szabadon választott magyar költő verse, megkötés nélkül.

 Az első fordulóban (elődöntő) a négy közül bármelyik vers elmondását videón, telefonon rögzítve kell beküldeni. A második fordulóban (középdöntő) a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a négy közül, versklip formájában. A harmadik fordulóban, a novemberi élő szuperdöntőben a legjobbak a Nemzeti Színházban lépnek fel, s az élő online közvetítés során két verssel és versklipjükkel is bemutatkoznak.

 A legjobb előadók a komoly pénzjutalmak mellett értékes díjakban részesülnek. Nevezési határidő: 2020. május 15. Aki többet szeretne tudni, a www.vers.hu/nemzetiverseny-2020 oldalon és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán tájékozódhat, illetve a zsűritagok ajánlófilmet is készítettek a VERSeny iránt érdeklődőknek, amit a facebookon és itt lehet megnézni. A korábbi évek versklipjei a Nemzeti VERSeny YouTube csatornáján érhetők el. A Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Kulturális Alap és a „30 éve Szabadon” Emlékbizottság támogatja.

Magyar Versmondók Egyesülete

 

süti beállítások módosítása