Színházzal a hidegfront ellen

A Vörösmarty Színház a héten is folytatja korábbi előadásai online vetítését a Facebookon. Kedden és csütörtökön a hűvös idő ellen a legjobb megoldás egy meleg tea, egy pokróc, egy fotel és egy színházi előadás lesz. A heti menü: A Herner Ferike faterja és a Három nővér.

Kedden, május 12-én A Herner Ferike faterjával kuckózhatunk be a fotelba, este héttől vetíti a színház a Facebook-oldalán Háy János groteszk komédiáját.

hernerferike01.jpg

Az előadásban három generáció életének ideje találkozik, apák és fiaik a sorsszerűség, tradíciók, megmásíthatatlan és elkerülhetetlen bekövetkezések tanúiként ugyanazt a nevet viselik. Mit örökítünk tovább a gyerekeinknek? Mi történik, ha a más sorsát figyelve és minősítve egyszer csak önmagunkra ismerünk? – boncolgatja a kérdéseket a humorral fűszerezett profán istendráma. A karakterek, a nyelv, a közeg, a megnyilvánulások nevetségessége igencsak ismerős, mintha csak a szomszédban történne… vagy velünk?

Bagó Bertalan, a rendező így nyilatkozott annak idején az előadásról: „Ami felkavaró benne, az az, hogy ezek fiatal emberek, nem alkoholista véglények vannak az árokban. Van egy abszurditása, egy humora az egésznek. Nem predesztinálja a sors őket, hogy ebbe a helyzetbe kerüljenek. Ez a figyelemfelhívás ebben, hogy tulajdonképpen bármikor kerülhetünk az árok partjára. Háy János mindig felold bennünket a humorral. Amikor nagyon mélyre szaladunk, felold, hogy aztán még nagyobbat koppanjunk a másik oldalon.

Szereplők: Kádas József, Krisztik Csaba, Kricsár Kamill, Tűzkő Sándor, Juhász Illés, Varga Lili, Kerkay Rita, Szomor Bendegúz

Tizenöt éven aluliaknak nem ajánlott!

 

Csütörtökön, május 14-én, este hétkor szintén érdemes lesz a képernyő elé ülni, mert a Három nővér kerül terítékre.

haromnover.jpg

Ebben az előadásban a három nővér tulajdonképpen hat alakban jelenik meg. Hat arc, hat portré ugyanarról a három lányról: a nagyon fiatalról és arról az alakról, amivé az idő e szárnyaló lelkű, érzékeny lényeket torzította. Hol mutatkozik meg egy fiatalban a majdani öreg? Hogy bukkan elő az öregekből egy lobbanásnyi időre a fiatal, hogy aztán örökre kivonuljon az életükből, mint a katonazenekar, amely a távozó reményekkel együtt enyészik? Csehov költői szorongása így ötvöződik az élet múlásának bölcs elfogadásával.

Szikora János rendező alapkoncepciója a főszereplők megkettőzése volt, a következőképpen: „Alapvetően osztoznak a szerepen, és aszerint, hogy a figura fejlődésének milyen stádiumában tartunk, jelenítődik meg a fiatal vagy idősebb ego. Viszont vannak ritka helyzetek, és ezek mindig nagyon hangsúlyos pillanatok, amikor mindkettő együtt szerepel. Olyan az előadás rendszere, mint egy óriási váltófutás, a színészek egymás kezéből veszik át a stafétabotot, ami a játék során általában egy-egy jellegzetes tárgy egy jellegzetes szituációban. Ahogy átveszik egymás kezéből az egyes tárgyakat, vagy adott esetben visszaismételnek egy gesztust, ezzel mintegy jelképesen átveszik és továbbviszik a szerepet.

A három nővér szerepében: Tóth Ildikó/Szász Júlia, Kiss Diána Magdolna/Cseke Lilla Csenge, Törőcsik Franciska/Kovács Panka
További szereplők: Szurcsík Ádám, Börcsök Olivér, Petrik Andrea, Gáspár Sándor, Sághy Tamás, Egyed Attila, Tűzkő Sándor, Varga Mária, Nagy Péter, Derzsi János

Az előadásban szereplő egyetemisták a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színész szakos hallgatói. 

Az előadások a premier után 48 órán keresztül elérhetőek lesznek a Vörösmarty Színház Facebook-oldalán!

 

süti beállítások módosítása