Történelmi tanulmány a trianoni békediktátum 100. évfordulójára

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata ez alkalomra különleges ötlettel rukkolt elő: Horváth Jenő történész A Milleniumtól Trianonig című (az eredetiben is egy n-nel szerepelt a kifejezés) könyvének első két fejezetét filmesítik meg.

Andrási Attila, a színház művészeti vezetője szerint azért esett az Udvari Kamaraszínház választása erre a műre, amiben keverednek a történelem, a diplomáciatörténet, a politika és a háttérsztorik szálai, mert kiváló háttéranyagot ad bizonyos történelmi, politikai folyamatok megértéséhez, és egy kis korrajz is megbújik benne.

 

doczy_peter_a_filmforgatason.jpgDóczy Péter

A kötet mind a nagyközönség, mint a történész szakma nagy része előtt is ismeretlen. A kiadványt 1945-ben elégették, és csak 16 évvel ezelőtt adták ki újra, 2000 példányban. - Már maga az csodálatos dolog, hogy megismerhetjük az első világháborút megelőző eseményeket, azok hátterét, éspedig nem mondvacsinált, légből kapott fikcióból, hanem szigorú tényekből - mondja Andrási Attila. - A műben olvashatunk például a szerbiai Obrenovics dinasztia kiirtásáról és a Karadjordevic klán hatalomra jutásáról, orosz titkosszolgálati kapcsolataikról. Kiderül az is, hogy rengeteg francia újságíró szerepelt az orosz titkosszolgálati fizetési listán, ahogy az is, hogy Izvolszkij orosz külügyminiszter szájából már 1914-ben elhangzott, hogy a következő háború egy balkáni merénylettel fog kirobbanni.

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház a könyv feldolgozását filmes és hangoskönyves változatban tervezi megosztani az érdeklődőkkel. Megfilmesítése során öt videófejezet készül, amelyeket a színház honlapjára, Facebook-oldalára, YouTube-csatornájára tesznek majd fel. Az első részt ma hajnalban (június 4.), a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulóján hozták nyilvánosságra, a többit pedig a nyár folyamán, folyamatosan.

A 20 perc körüli epizódokban 10 színész adja egymásnak a szót, és valamennyien narrátorként funkcionálnak. Érdekes, időnként meglepő tényeket közölnek, így izgalmas korrajz tárul elénk a 100 évvel ezelőtti időkről Dóczy Péter, Szabó Sipos Barnabás, Krizsik Alfonz, Csomor Csilla, Szemerédi Bernadett, Stelly Zsófia és a többi nagyszerű színész jóvoltából. A dokumentumfilm alapján egy hangoskönyvet is terveznek őszre.

csizmadia_gergely_a_forgatason.jpgCsizmadia Gergely

Az 1938-ban megjelent, A Milleniumtól Trianonig című könyv tényszerű, politikai és történelmi elemző mű. A szerző a millenniumi Magyarország problémái között a legnagyobbnak egyrészt a külvilágból és az európai népek közösségéből való kikapcsolódást, másrészt a magyarságnak és a nemzetiségeknek, akkor két egyenlő erejű tényezőnek, egymással való szembeállítását látta. A kötet reális és kimerítően részletes leírása annak a 25 évnek, amivel foglalkozik. Új megvilágításba helyezi ezt az időszakot és különleges korrajz is egyúttal. A nagypolitika és a színfalak mögött zajló események, intrikák, kémkedés és alkuk mellett érdekes adalékokat tudhatunk meg a hétköznapok embereiről is. Például szóba kerülnek az érdekházasságok vagy a szórvány nemzetek. A  Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház  már régóta forrásként támaszkodik erre a kiadványra. Andrási Attila, a színház művészeti vezetője szerint a könyvnek az iskolákban lenne a helye. Nem ítélkezik, nem kér számon, egyszerűen felsorolja és összegzi a tényeket. Az olvasóra bízza, hogy megítélje a valóságot, és összerakja a történelmi mozaikdarabkákból a világháborús freskót. Jövőnk alapfeltétele, hogy részletesen tényszerűen és reálisan ismerjük a múltunkat, hiszen csak így tudunk továbblépni, a mából a jövőbe. Azt is fel kell ismerni, hogy elődeink miben tévedtek.

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház ezt próbálja tudatosítani az emberekben.

 

Az első rész:



Dramaturg: Szigeti Réka
Szereplők: Dóczy Péter,Szabó Sipos Barnabás, Krizsik Alfonz, Csomor Csilla, Kákonyi Tibor, Csizmadia Gergely, Széplaky Géza, Stelly Zsófia, Szemerédi Bernadett, Papp Annamária
Rendezte: Andrási Attila, Jászai Mari-díjas

 

süti beállítások módosítása