Kaszás Attila-díj - elindult a közönségszavazás

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Csankó Zoltánra (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamásra (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Editre (szombathelyi Weöres Sándor Színház).

Mintegy 23 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három idei jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes. A Kaszás Attila-díjat 2020-ban is az Országos Színházi Évadnyitó keretében adják át. Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri; a díjat ugyanis a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azt felületein.

vlahovics.jpg

Vlahovics Edit

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során, és nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. „Olyan kezdeményezéshez csatlakozhatott a Magyar Művészeti Akadémia, ami egy igazi, polgári-társadalmi akció” – mondta el ezt már Dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár. Ritka az olyan művészeti díj, amit maga a szakma és a közönség adományoz – tette hozzá Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója.

Kaszás Attila nagyon sok olyan előadására emlékszem, amit a nézőtérről tekintettem meg. Egyszerűen bele kellett szeretni. Főleg, ha énekelt. Az utolsó filmje volt, amit együtt forgattunk. Éppenhogy befejeztük a forgatást, amikor érkezett a megrendítő hír.

Vlahovics Edit, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze

A díj egyrészt nagy boldogság és megtiszteltetés, másrészt nagy fájdalom. Mert Attila nagyon jó barátom volt. Színpadon egészen addig nem játszottunk együtt, amíg nem szerződtem a Nemzeti Színházba, ott viszont jó néhány darabban együtt szerepelhettünk. Ekkor a felületes ismertségből egyszer csak barátság alakult ki, ami sajnos csak néhány évig tarthatott.

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház színművésze

csanko.jpg

Csankó Zoltán

 

Amikor elvégeztem a főiskolát, a Rockszínházba szerződtem a Nyomorultak című előadásra, ahol együtt játszhattam Kaszás Attilával. Akkor én még egy nagyon kezdő színész voltam, ő viszont egy elismert művész. Az a találkozás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy olyan emberré váltam, amilyenné mindig is szerettem volna. Attila rendkívüli tehetségű színész volt, emellett egy igazi, nagybetűs ember, tele szeretettel.

Földes Tamás, a Budapesti Operettszínház színművésze

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

foldes.jpg

Földes Tamás

 

Eddigi díjazottak:

2019: Orosz Ákos (Vígszínház)
2018: Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat)
2017: Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház)
2016: Schneider Zoltán (Radnóti Színház)
2015: Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház)
2014: Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
2013: Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház)
2012: Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)
2011: Mucsi Zoltán (Bárka Színház)
2010: Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
2009: Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
2008: Szarvas József (Nemzeti Színház)

A tavaly megújult www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 23-án éjfélig.

 

süti beállítások módosítása