Lady Budapest - 56-ra emlékezik új premierjével az Operettszínház

Október 21-én mutatták be Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicaljét a Nagymező utcai teátrumban, mely Tábori György Utazás című regényének zenés színpadi adaptációja. Fotós beszámoló.

A Budapesti Operettszínház gyakran tűz műsorára történelmi alapú musicaleket, nemrég Történelmi Bérletsorozatot is indítottak, melyben az új darab mellett a Csínom Palkó, a Marie Antoinette és az Abigél is szerepel továbbá részét képezi a Magyar Nemzeti Múzeummal kötött együttműködésnek is.
Legújabb bemutatójuk, a Lady Budapest főhajtás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt.

 

lady005

 

A történetben, mely 12 ember útját követi végig, akik a forradalom bukása után szeretnék elhagyni az országot, egy szerelmi háromszög bontakozik ki. Az út során egyre furcsább kalandokba keverednek a szereplők, és kiderül, nem mindenki az, akinek látszik...

 

A premiert követően Kerényi Miklós Gábor, a színház művészeti vezetője hangsúlyozta: “a legszebb színházi pillanatok, amikor a darab közben a közönség pontosan tudja, érti miről van szó, rengeteg élmény tornyosul fel bennük, bizonyos dolgok átértékelődnek. Együtt dobban a szívünk, mint ahogy ma este is együtt dobbant mindazokkal, akik átélték az ’56-os eseményeket.”

 

Arról is beszélt, hogy a fiatalabb nézőknek a közösségi élmény is segíthet abban, hogy visszagondoljanak arra: valamikor a múltban olyan események történtek, melyeknek ma is jelentősége, létjogosultsága, sőt jövője van.


“Nem felejthetjük el, hogy a történetet az a Tábori György írta, aki a XX. század második felének egyik legjelentősebb magyar szerzője volt. Regényére és az ebből készült filmre Miklós Tibor figyelt fel, ő találta ki hogy az Utazásból musical készüljön, motorja volt a megvalósításnak. Köszönjük Miklós Tibor írónak, aki már nem lehet velünk... És a mesternek, a zeneszerzőnek, Kocsák Tibornak. A musical-játszás két fantasztikus alakja nélkül elképzelhetetlen lenne a magyar zenés színház” - emelte ki.

 lady008

 

Köszönettel illette a 1956-os Emlékbizottság támogatását, az alkotók és a művészek munkáját és felhívta a figyelmet az Operettszínház és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésére is.A Lady Budapest előadásra szóló színházjeggyel rendelkező látogatóknak a REJT/JEL/KÉPEK ’56 – A forradalom titkos művészete című kiállítására 50 %-os kedvezményes belépési lehetőséget biztosít a Nemzeti Múzeum. Ezt a gesztust viszonozva a kiállítás belépőjegyét felmutatva az Operettszínház 15 %-os kedvezményt ad a Lady Budapest produkció jegyáraiból.

 

A főszereplőt, Lady Ashton-t Janza Kata és Vágó Bernadett játssza. További szerepekben Szabó P. Szilveszter, Szinetár Dóra, Vágó Zsuzsi, Szerényi László, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Kerényi Miklós Máté, Horváth Dániel, Veréb Tamás, Cseh Dávid, Laki Péter, Németh Attila, Szomor György, Dancs Annamari, Prescsák Zita, Gömöri András Máté, Angler Balázs, Kocsis Dénes, Peller Anna és Siménfalvy Ágota látható.

A koreográfiát Bodor Johanna jegyzi, a jelmezeket Horváth Katának köszönhetjük, a díszlettervező Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Silló István lesz, a karmester Dinyés Dániel, a produkció korrepetitora pedig Kovács Adrián.

 

Képekben a Lady Budapest premierjéről:

 

lady001

1.

 

lady002

2.

 

lady003

3.

 

lady004

4.

 

lady005

5.

 

lady006

6.

 

lady007

7.

 

lady009

8.

 

lady0010

9.

 

lady0011

10.

 

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

Vass Kata / Színház.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása