magyar fotográfus kiállítása Dok címmel

2002-09-26 10:55 Infó rádió

Infó hírek



Mv.: - A Lumen Fotóművészeti Alapítvány szervezésében ma este hét órakor nyílik kilenc kortárs magyar fotográfus kiállítása Dok címmel a Rottenbiller és a Hugyra utca kereszteződésében lévő Magházban. A tárlatot október 24-ig láthatják. Fekete András fotográfussal, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátorával Borkesz Andrea beszélgetett.

R.: - Miért rendkívüli ez a tárlat?

Fekete András fotográfus, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátora: - Alapvetően azért rendkívüli merthogy hasonló kiállítások korábban belső térben voltak megrendezve és viszonylag klasszikus módon képen lógtak a falon és be......, esetleg keretezve, és mi most itt látunk egy újabb installálási formát ezekhez a képekhez, hogy a térbe próbáljuk elhelyezni és ehhez a Magház egy nagyon jó lehetőséget biztosít, mert ez egy érdekes épület. Két épület közé függesztettük fel képeket, meg folyosón. Szóval nem falon van, hanem üvegfal előtt, üvegtérbe vannak elhelyezve a képek és ebbe a fajta stílusba ez egy viszonylag újfajta megoldás. Azért is választottunk nem egy gallériát, hanem egy magánházat, egy épületet, hogy innen az utcáról bárki besétálhat, nem kell elmennie egy gallériába, hanem egy lakóház vált tulajdonképpen a kiállítás színhelyévé.

R.: - A tárlat a Dok címet kapta. Miért, miről árulkodik vagy mivel foglalkozik ez a fotókiállítás?

Fekete András fotográfus, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátora: - Ez végülis egy utalás a dokkumentalista fotográfiára, mert a kiállítók ebben a stílusban alkotnak. Valami úton-módon megpróbálják a valóságot értelmezni a saját belátásuk szerint, de egyben ragaszkodva a valósághoz.

R.: - Ha már említettük, hogy kiállítók, akkor említsük meg konkrétan, hogy kik azok akiknek a munkáit láthatjuk a Magházban!

Fekete András fotográfus, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátora: - Fekete Zsolt, Molnár Zoltán, Rajcsányi Artúr, Rákosi Péter, Sióréti Gábor, Falantai Ábel, Vancsó Zoltán, Zöld László és Fekete András.

R.: - Van-e valami közös dolog ami ezeket a fotográfusokat összeköti?

Fekete András fotográfus, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátora: - Mindannyian fekete-fehérben fényképezünk, viszonylag egy korosztályról van szó, huszonöt és harminc év között. A látásmódban nagyon sok közös dolog van.

R.: - Milyen előnye van egy-egy ilyen kiállításnak, amikor a fiatalok együtt mutatkozhatnak be, vagy miért kellenek az ilyen csoportos tárlatok?

Fekete András fotográfus, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátora: - Ez a kiállítás tulajdonképpen egy ilyen kettős kísérlet is. Egyrészről amit meséltem, hogy a képnek az instalálása, egy újfajta módszer szerint csináljuk. A másik pedig az, hogy ezek az alkotók ezek viszonylag hasonlóképpen gondolkodnak és mégis mások. Szóval, hogy azért is egy kísérlet ez, hogy ezek a képek hogyan tudnak elférni, megférni egymás mellett. Szóval az egyik alkotónak a képe nagyon hasonlít a másik alkotónak a képéhez, de mégis felfedezhető egyfajta szubjektivizmus mindenkinek a munkásságában és ezek így egymás mellett nagyon érdekesek, hogy össze lehet őket hasonlítani.

Mv.: - Fekete András fotográfust, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik kurátorát hallották.

süti beállítások módosítása