Reggeli információs magazin

2002-10-01 06:35 TV2 (MTM-SBS)

Reggeli információs magazin



Mv.: - Görgey Gábor a Medgyessy-kormány legtámadottabb minisztere. Csak néhány napja volt miniszter, mikor az egyik újság lemondásra szólította fel. A Jó estét Magyarország! tegnap esti adásában a kultuszminiszter elmondta, hogy bár konszenzus hivőnek tartja magát, utálja a langyos vizet. Szerinte csak azt nem támadják, aki nem csinál semmit.

R: - 2001. április 1-től több mint egy éven keresztül Győriványi Ráth György főzeneigazgató és Locsmándi Miklós főigazgató állt az Operaház élén. Ez idő alatt több neves művésznek felmondtak, vagy végkielégítéssel szakmai nyugdíjba küldték őket. Az új vezetés drasztikus átszervezései ellen jeles művészek tiltakoztak. Görgey Gábor miniszterként vezetői alkalmatlanság miatt felmentette Győriványit és Locsmándit, és az év végéig ideiglenesen Szinetár Miklóst bízta meg az Operaház vezetésével. A kultuszminiszter tegnap elmondta, hogy a végleges megoldás érdekében hamarosan pályázatot írnak ki. A Nemzeti Színház vezetése körüli viharokkal kapcsolatban Görgey Gábor kifejtette, hogyha a sajtó és a szakma egy része békén hagyta volna Huszti Pétert, akkor az intézmény élén ma lenne főigazgató, és folyhatna a munka.

Jó estét Magyarország! 2002.09.30.
Mv.: - Én nem hallottam volna hogy bárki is bírálta volna Huszti Péter személyét. Mindenki azt mondta, aki mondott valamit, hogy Ön a kulturális bizottság előtt azt igérte hogy pályázat lesz, és nem lett pályázat. Ez volt a konfliktus.

Görgey Gábor miniszter, NKÖM: - Ebből, ebből egy szó hiányzik, ebből a kulturális bizottsági mondatból, a valószínűleg.

Mv.: - Azt mondta hogy valószínűleg? Ez valóban hiányzik minden tudósításból.

Görgey Gábor miniszter, NKÖM: - Igen, azt mondtam. Azért mondtam ezt, és most már elárulhatom nyugodtan, hiszen túl vagyunk mindenen, azért mondtam ezt, mert akkor én még tárgyaltam a Huszti Péterrel, és győzködtem hogy vállalja el. Hogyha ő azt mondta volna hogy nem vállalom, akkor természetesen automatikusan pályáztatok, de én változatlanul az ő személyét tartom a legalkalmasabbnak arra amire hogy úgy mondjam kiszemeltem őt. És ezt a valószínűleg-et ezért mondtam. Miután ezután a meghallgatás után ő igent mondott, úgy gondoltam hogy a törvény adta jogomnál fogva én kinevezem, és nem pályáztatok. És az lett volna a jó megoldás. Most az utána következő történet sajnos ezt igazolja.

R: - A Milleniumi Városközpontról kijelentette, hogy fel fog épülni.

Görgey Gábor miniszter, NKÖM: - Van egy nagyon jó terv, és nagyon érdekes terv. Iszonyú nagy szükség van koncert teremre, nagyon nagy szükség van koncert teremre, nagyon nagy szükség van erre a modern múzeumra, és a hagyományok házára is, egyébként egy fantasztikusan érdekes terv, amiről én most nem akarok beszélni, mert túl hosszúra nyúlna, de egy egyedülálló kompozició lesz, a harmadik a világon ebből a fajtából.

R: - A filmtörvénnyel kapcsolatban Görgey Gábor elmondta, már folynak az egyeztetések a filmesektől kapott tervezetről.

süti beállítások módosítása