Újra megnyílt a Bajor Gizi Színészmúzeum

2002-09-22 06:00 m1

Nap-kelte



REGIONÁLIS HÍRADÓ

- R.: Újra megnyílt a Bajor Gizi Színészmúzeum a XII. kerületben. Az épületet az elmúlt másfél évben teljesen felújították, a munkálatok mintegy 56 millió Ft-ba kerültek, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fizetett.

- R.: A Színházi Világnapon zárták be, majd a Magyar Dráma Napján nyitották meg Bajor Gizi egykori budai villájában a Színészmúzeumot, amelynek létrejöttét Gobbi Hilda kezdeményezte 1952-ben, pályatársnője halálának első évfordulóján. A felújítási munkálatokra 56 millió Ft-ot juttatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

- Kicseréltük a tetőszerkezetet, újra csepereztettük az épületet, új bádogozást kapott, a tetőtéri terasz új burkolatot kapott, új vízelvezető rendszer épült ki, a homlokzatot felújítottuk, belül teljes festés, mázolás történt, és ezen kívül pedig a kert is bizonyos gondozást kapott.

- Úgy alakították át a múzeumot, hogy ne csak emlékezni, hanem egyéb rendezvényekre is idejárjanak a színészek és a közönség. Komlós Juci azt mondja hazajön, amikor a múzeumba látogat.

- Komlós Juci, színművésznő: A készülődésben is részt vettem még a Gobbi Hilda felkérésére, meg anyagot gyűjtöttünk, képeket gyűjtöttünk, bútorokat gyűjtöttünk, és mindig összeszorul a szivem, hogy milyen sokan hiányoznak és sokan kerültek ide be.

- R.: Für Anikó még nem járt itt. Csak sejtette, hogy a kőfalak a Bajor Gizi Színészmúzemot takarják.

- Fűr Anikó, színművésznő: Gyönyörű, nem tudom milyen volt előtte, de azt hiszem, hogy méltó hely, bármiféle ilyen jellegű kiállításnak, még nem néztem ezt sem végig, de ezzel a feltett szándékkal jöttem ide, hogy ezt megteszem.

- R.: A XII. kerületi Stromfeld Aurél út 16. szám alatti múzeumot ma ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

süti beállítások módosítása