Varázslatos Esték címû rendezvénysorozat

2002-09-26 08:15 ATV

Más-Nap



MŰSORVEZETŐ: Dankó Dalma

Mv.: - Első vendégeim pedig dr. Ruttner György, a Varázslatos Esték című rendezvénysorozat helyszínének, a Ruttner Farmnak a tulajdonosa, és Kupovics Barbara, az egyik fellépő, szinte állandó vendég az estélyeken, vagy az esteken, hastáncosnő. Meséljen először a rendezvénysorozatról, hanyadik fog most következni a sorozatban, hanyadik est?

dr. Ruttner György: - Nyár és ősz folyamán havonta egy rendezvényt tartottunk, egy varázslatos estét, most október 5-én, tehát jövő szombaton, ez a hatodik lesz, tulajdonképpen ennek a sorozatnak a záró rendezvénye lesz, és reméljük ennek megfelelően fergetes hangulat lesz, igazi szüreti mulatság ezen az október 5-ei esten.

Mv.: - Kik lesznek a fellépők, milyen vendégek jönnek?

dr. Ruttner György: - Hát itt van Barbara, ő lesz az egyik föllépő, egy csodálatos hastáncos produkcióval, a Romantic együttes fogja kezdeni a programot, Karda Beátának lesz egy fellépése, és a Rajkó Zenekarnak egy koncertje, majd a vigassághoz is a zenét ők szolgáltatják.

Mv.: - Már részleteket látunk előző, a rendezvény előző estjéről.

dr. Ruttner György: - Igen, ez a szeptember 14-i volt, ahol az Aszu szemek, gyöngyszemek című est volt a műsoron, és itt ezeken a képeken éppen az Aszu kóstolásnak a szertartásába avattak be bennünket, mert az Aszu kóstolásnak, minden borkóstolásnak, de különösen az Aszunak egy meglehetősen komoly szertartása van, és egy nagyon érdekes kombinációja a zenének és a borkóstolásnak, hogy egy kamarazenekar szolgáltatta közben élőben a zenét, ami egy kuriózum volt. Itt látjuk ezt a bort ahogy itt a pohárban mozog, ebből is lehet látni, hogy az Aszu egy különleges mozgású bor.

Mv.: - Az estek, tehát a rendezvények mind a borhoz kapcsolódnak valamilyen formában?

dr. Ruttner György: - Igen, ugyanis a Rutner Farm bort termel, borral és lovakkal foglalkozunk ott, és ezek az estek azért kuriózumok, mert a borfogyasztást azt eléggé különleges módon zenével és irodalommal kötjük össze. Tehát egy ilyen tálalásba kóstoltatjuk a vendégekkel a bort, és ez az egész borkultúrát és a borfogyasztást egy kicsit megemeli ez a különleges környezete a bornak. És nagyon nagy a fogadókészség az érdeklődök részéről is, hiszen minden egyes este teljesen teltházas rendezvény volt, és hát a mostani október 5-eire is most már hónapokkal előtte már nem lehet jegyet kapni. Tehát úgy néz ki, hogy jól, jól fogadják az emberek ezt a párosítását a borkóstolásnak.

Mv.: - Általában kik érdeklődnek, milyen generáció, vagy, vagy mind szenvedélyes borász, vagy laikusok is jönnek, akik csak szórakozni vágynak?

dr. Ruttner György: - Teljesen vegyes. Teljesen vegyes. Az egész országból. Éppen most vettük sorra hogy milyen különleges a vendégeknek a sora, hiszen Győrtől kezdve Szeged, Békéscsaba, Mezőhegyes, Debrecen, Nyíregyházáról, Budapestről sokan jönnek, sőt külföldről nagyon sokan, diplomaták, érdekes módon minden rendezvényen vannak külföldi diplomaták, amerikai, brit diplomaták voltak a legutolsó rendezvényeken. Ők nagyon értékelik a borkultúrának ezt a módját, és a borfogyasztásnak ezt a módját, amikor egy ilyen különleges zene és irodalmi tálalásban lehet fogyasztani.

Mv.: - Ezeken az esteken akkor a gasztronómia, borkóstolás és a műélvezet akkor mindez együtt jelentkezik. Mi a koreográfiája, hogy van egy ilyen fölépítve? Úgy tudom most is a szüreti mulatságnál egészen ilyen, lesz egy ember aki fogad mindenkit, kis kóstolgatással kezdődik, tehát hogy van ennek egy speciális felépítése.

dr. Ruttner György: - Van, van egyfajta koreográfiája, de azért mindegyik egy picit más. Tehát azért arra vigyázunk, hogy ne hogy véletlenül hasonlítson egymásra két est, vagy azonos legyen. Általában azért úgy kezdődik, hogy a bejövő vendéget valamilyen itallal, egy ilyen isten hozott itallal, hogy ne angol kifejezést használjak, fogadjuk, vagy valamilyen falatkákkal, és hát az ital választás az már egy kicsit kapcsolódik ahhoz hogy milyen lesz a program, és mi a vacsora. Mert egy szüreti mulatságon például nyílvánvaló hogy, hogy törköly pálinkával kell a vendéget fogadni, az illik hozzá a későbbi disznótoroshoz, viszont egy Aszu kóstoló elé nem lehet pálinkát, ott viszont inkább egy száraz borral, ott egy Tokaji száraz Szamorodnival fogadtuk a vendégeket. Tehát ez a fogadás. Bekisérik a helyükre a vendégeket, ugye mindenkinek meg van a maga helye, egy ilyen ülésrend van tulajdonképpen, amit, amit az előző napokban összeállítunk szervezők, és utána általában zenével kezdődik, majdnem mindig valamilyen zenei élmény, koncert, élő zene természetesen, és ezután van a boroknak, valamilyen tájegységnek, vagy a saját borunknak, vagy valamelyik más borászati tájegységnek a borainak a kóstolása. Hát ez egy meglehetősen érdekes műfaj. Pici mennyiséget, és csak ízlelgetik az emberek, ugye ez a kóstolás így egészen röviden összefoglalva, és akkor ezután valamilyen színdarab, vagy irodalmi előadás következik.

Mv.: - Illetve hastánc is néha-néha. Barbara, te mióta hastáncolsz, mióta foglalkozol ezzel?

Kupovits Barbara: - Most már lassan negyedik éve táncolok.

Mv.: - Nagyon nagy divat mostanában, tehát nagyon sok nő kezdett el vonzódni ehhez, ehhez a fajta tánchoz. Te miért szereted, miért választottad ezt?

Kupovits Barbara: - Főleg a nőiessége miatt, szerintem ez nagyon fontos. De tényleg mostanában nagyon sok érdelődő van. Mondjuk remélem ez a jövőben azért lassan lecsitul, mert túl sokan vagyunk szinte a szakmában. De szerintem egy nagyon szép tánc. Úgyhogy meg kell szerettetni itthon is.

Mv.: - Említettük, hát nemcsak zene, tánc fellépés van, tehát komolyzene, könnyűzene, tánc, de hogy színdarabok, irodalmi estek, hogy Mácsai Pál is vendégük volt a közelmúltban.

dr. Ruttner György: - Hát egy egészen különleges irodalmi élményben volt részük a legutolsó varázslatos este alkalmából a vendégeknek. Azt hiszem mondhatjuk mind a ketten, mert Barbara is ott volt vendégként. A Mário és a varázslót adta elő a Madách Színház, és hát ugye ennek Mácsai Pál a főszereplője, ő Chippola lovag, és ez a helyszín, mert ugye itt egy körcsarnokról, egy rondella épületről van szó, ahol, ahol a színészek egészen emberközelbe, tehát a vendégek, nézők között játszották el a darabot, és egy különleges hangulata volt így ennek a darabnak. Egészen más az mint egy színpadon előadott színpadi mű, vagy amikor egészen a vendégek között zajlanak a színpadi események. Nagyon-nagyon különleges, nagy sikere volt. Előtte pedig a Kaposvári Színháznak volt egy vendégjátéka, Marlene Dietrichnek és Edit Piafnak az életéből a Rózsaszínű esték, megint más jellegű dolog, de az is nagyon nagy élmény volt mindenkinek.

Mv.: - Köszönöm szépen a beszélgetést, és most megkérem Barbarát hogy adjon egy kis ízelítőt nekünk az október 5-i produkciójából

süti beállítások módosítása