Vendégünk a stúdióban Bóka László

2002-09-27 14:00 m1

Körzeti híradó - TV1



Mv.: - Mozi után színház. Vendégünk a stúdióban Bóka László, a Vidám Színpad igazgatója, jó napot kívánok.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Kezét csókolom.

Mv.: - Nemrég egy premier kapcsán beszélgettünk itt, most pedig azt lehetett hallani, hogy elmarad egy bemutató, pénzhiány miatt. Amikor itt beszélgettünk, akkor még nagyszabású tervek, külső-belső átalakítás, most pedig alig telt el néhány hónap, és ezt kell hallanunk. Mennyire nagy a baj?

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Szerintem olyan a baj, amit, amit fogunk tudni kezelni. Én egyszerűen csak óvatos akartam lenni, sőt, talán egy picit túl óvatos is. Méhes László rendezte volna, sőt, fogja is rendezni Caragiale, a híres román szerző "Farsang" című darabját, december 13-án, pénteken lett volna a premier.

Mv.: - És ez már szerencsétlen dátumnak is bizonyult.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Igen, igen, így van. Én viszont azt szerettem volna pontosan tudni, hogy az az összeg, ami a bemutatóhoz kell, nem fogja anyagi csődbe dönteni a színházat, úgyhogy azt mondtam, hogy várjunk, az évad május 31-én vagy június 15-én, ezt még nem döntöttük el, ér véget, áttoltuk tavaszra, szerintem április végi bemutató dátummal.

Mv.: - Tehát akkor azt lehet mondani, hogy minden megy a maga útján, és mindenre, amit elterveztek, van pénz.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Mindenre van pénz, de még mindig huszonegy millió forintos szállítói tartozása van a színháznak, harmincnyolcról indultunk, ezt most már azért jelentősen sikerült lenyomni, azon dolgozom a munkatársaimmal együtt, hogy ez a hiány egyre jobban csökkenjen, és decemberre tízmillió alá menjünk, ez nekem már nagyon nagy boldogság, de ettől, tudja, ez olyan, mint a vasúti menetrend, a színháznak játszania kell, a vonatnak mennie kell, tehát én nem mondtam azt, hogy bármit is föl kell függeszteni, csak egy kicsit óvatosabban, csak egy kicsit lassabb tempóban haladunk.

Mv.: - Miből tudnak gazdálkodni, és tudnak-e valahonnan plusz forrásokat teremteni?

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Egyelőre nem látom annak a lehetőségét, hogy legyenek nekünk plusz forrásaink. A gazdálkodás azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottsága, és közgyűlés szavazott meg nekünk egy összeget, ez jelen pillanatban egy évre hetven millió forint, nem vagyok rá túl büszke, ez a legkisebb költségvetésű színház Budapesten, én más költségvetési forrást nem látok most még, ígéret van rá január 1-jétől, remélem, hogy ez teljesül is.

Mv.: - Lehet tudni, hogy ez micsoda?

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Egyszerűen arról van szó, hogy a közszolgáltatási szerződése minden közhasznú társaságnak olyan, hogy abban le van írva egy összeg. És ezt az összeget szeretném én megemeltetni kettő, azaz kettő darab indokkal, az egyik az, hogy elkezdenék egy nagyon szoros, nagyon ütőképes fiatal társulatot építeni, ez tizenhét-tizennyolc ember, erre pénz kell, és valamit szeretnék bebizonyítani, ami, azt hiszem, hogy sikerülni is fog: ha valaki előadásokat akar csinálni, komolyan, nívósan és igényesen, az pénzbe kerül. Nem annyiba, mint eddig.

Mv.: - Szponzorokat lehet-e esetleg találni, vagy ez nem is képzelhető el ebben a formában?

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Nem vagyok én a dologban pesszimista, egyáltalán, sőt, azt hiszem, hogy ha nekünk sikerül letennünk valamit az asztalra, tehát bebizonyítjuk azt, hogy a színház, az jól működik, hogyha sikerül bebizonyítani a nézőknek, az embereknek, a szakmának, nem utolsósorban, hogy a szórakoztatás nem alantas dolog, hanem lehet ezt nívósan és igényesen is csinálni, akkor minden rendben lesz.

Mv.: - Na most, ugye, azt mondja, hogy színház, folyamatosan mondja, hogy színház, itt egyébként látunk is egy kis részletet egy darabból.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Így van. Feydeau "Zsákbamacska" című bohózatának a képei futnak most éppen a képernyőn, Balázs Pétert lehet látni a főszerepben.

Mv.: - Futnak a képernyők, és lát, képernyőn, és láthatók a színpadon, és, ugye, nem Vidám Színpad szeretnének lenni, hanem névváltozást terveznek.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Így van. Én nagyon örültem volna, hogyha az új szezont, tehát a mostani évadot már Vidám Színházként kezdhetnénk el. Megjegyzem, ezt kevesen tudják, 1949. és 1951. között, nagyon rövid időszak, már hívták ezt a színházat Színháznak.

Mv.: - Mért keresztelték vissza?

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Őszinte leszek, pedig színháztörténész vagyok, de nem tudom. Nem tudom, fogalmam sincs, miért keresztelték vissza. Én nagyon szeretném, hogyha ez újra Színház lehetne. Nekem ez valamivel emelkedettebb, elegánsabb kifejezés, és talán tudja jelezni azt a cezúrát, hogy mi mást csinálunk, és mást képzelünk el, mint ami itt eddig volt, de megtartva a jó hagyományokat.

Mv.: - Melyek azok a hagyományok, amik mind, amilye, amelyeket mindenképpen meg szeretnének tartani, és mik azok az újabb szempontok, amik esetleg, a darabok kiválasztásánál előfordulnak?

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - A hagyomány, az az alaphagyomány, tehát, magyarul: ez a színház arra jött létre 1951. szeptember 12-én, hogy szórakoztatni tudjunk. Én ezt nem szeretném föladni, viszont sokkal több rendezőt szeretnék bevonni a munkába, és sokkal több fiatalnak szeretnék lehetőséget adni ebben a színházban, hogy egy ütőképes, észrevehető, látható csapat legyen.

Mv.: - Annyi időnk még van, hogy legyen egy rövid felsorolás, hogy mi mindent fogunk látni, és milyen sikerdarabokra számítunk, ugye, a "SÖR"-t említve, vagy bármi mást.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Akkor én gyors leszek, tehát, magyarul: egy "SÖR", egy "GÖRCS"-bemutató vár ránk...

Mv.: - Mondjuk el ehhez nagyon gyorsan, hogy ez micsoda, hogy pontosan tudják az emberek.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Shakespeare Összes Rövidítve, illetve a Görögök Összes Regéi és Cselekedetei, ezek, a rövidítés ezt takarja, utána Agárdy Gábor, a nyolcvanéves Agárdy Gábor jutalomjátékaként mutatjuk be "Az ördög nem alszik" című vígjátékot október 12-én, a "Zsákbamacska", ami már látható volt a képernyőn, azt már játssza a színház, illetve egy nagyon híres spanyol szerzőnek, Alfonso Paso-nak a "Mennyből a hulla" című darabját, amit szintén játszunk, és október 4-én pedig az én másik nagy kedvencem, Galla Miklósnak a "Szépségem titkai" című önálló estje megy majd a színházban.

Mv.: - Örülünk neki, sok sikert kívánunk.

Bóka László igazgató, Vidám Színpad: - Köszönöm.

Mv.: - Köszönöm szépen, hogy itt volt. Körzeti magazinnal legközelebb jövő héten pénteken, ugyanebben az időben jelentkezünk, választási témákkal. Én köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

süti beállítások módosítása