Születésfesztivál

Május 24-én, szombaton este fél nyolckor a Millenáris "B" csarnokában, a gyermeknap hétvégéjén a Millenáris egy egész napos születésfesztivál helyszíne lesz, ahol játszóház, kiállítások, termékbemutatók, gyermekkönyv kiállítás, az Aktív Szülés Központ bemutatkozó rendezvénye, különleges, ritka találkozók - köztük az Otthon született gyerekek negyedik országos találkozója - és számos egyéb meglepetés várja a kikapcsolódni, játszani, töltekezni vágyó családok apraját, nagyját.

Jótékonysági gálaest az első szabad születésház felépüléséért május 24-én, szombaton este fél nyolckor a Millenáris "B" csarnokában (Budapest II. kerület, Kisrókus utca 16-20.)

A jótékonysági gálaest a május 19-től 24-ig tartó A születés hete című országos rendezvénysorozat ünnepélyes záróeseménye.

Ezen a május végi szombaton - a gyermeknap hétvégéjén - a Millenáris egy egész napos születésfesztivál helyszíne lesz, ahol játszóház, kiállítások, termékbemutatók, gyermekkönyv kiállítás, az Aktív Szülés Központ bemutatkozó rendezvénye, különleges, ritka találkozók - köztük az Otthon született gyerekek negyedik országos találkozója - és számos egyéb meglepetés várja a kikapcsolódni, játszani, töltekezni vágyó családok apraját, nagyját. Miközben a parkban a majálisok hangulatát idéző színes forgatag zajlik, az esti rendezvényt váró hatalmas csarnokban megkezdődik az első szabad születésház alapkövének építése. Sok ezer parányi téglából (amelyet a jótékonysági gálaest résztvevői az előzetes regisztráció során kapnak meg) épül a nap során az alapkő, amihez a földet délután az építkezésre kiválasztott telekről jó három órás gyaloglással talicskázzák a helyszínre a születésházat építő kaláka lelkes tagjai.



Akadnak, akik nem maradnak estére, mert nem tudják kire bízni az aprónépet, akiknek nem jó, ha sokáig éjszakáznak. Lesznek, akik viszont éppen az esti rendezvényre érkeznek. (Nekik azt tanácsoljuk, hogy jöjjenek minél korábban azért, hogy megmerítkezhessenek a délutáni jó nyüzsgés hangulatában.) Szinte bizonyos, hogy lesznek olyanok is, akik szívesen vennének részt a gálaesten, de nem tudják egy összegben kifizetni a belépőjegy árát. (Nekik azt tanácsoljuk, hívják fel minél előbb a PalackPosta forró drótját , és kérjenek tájékoztatást a kedvezményes csatlakozás feltételeiről.) 20 órakor kezdetét veszi a három órás műsor és találkozás, az élménybálák egymásutánja, amely a sokezer résztvevő által épített alapkő letételének közös aktusával zárul.






A Kepes András mikrofonja előtt hitvallásukról és életükről nyilatkozó szaktekintélyek közül az Egyesült Államokból jelentkező Ina May Gaskinnel, és az Angliában tartózkodó Sheila Kitzingerrel multimédiás eszközök segítségével lépünk kapcsolatba, míg a délután záruló Rendhagyó nemzetközi bábakonferencia díszvendégével, a francia Michael Odent-nal személyesen találkozunk. A közreműködők és fellépők között köszönthetjük többek között Gáll Arielle-t és Gregort, M. Kecskés Andrást, Kelemen Barnabást, Kiss Erzsit, Kokas Katát és Kelemen Barnabást, Kovács Gábort (Bran), Laár Andrást, Langer Ágit, Lovász Irént, Méhes Csabát, Móré Irént, Sándor Erzsit, az ECO Társulatot, a Goabolot, a Még 1 Mozdulatszínházat és a Szintézis Szabadegyetem Taiko dobosait, Panka Zsanett és Halasi Márk az Állami Artistaképző növendékei. Fellépnek még táncosok, és még sokan mások...

Tartson velünk, hogy köszönthessük Önt, s Önnel együtt mindazokat, akik azért jöttek el, hogy jelenlétükkel segítsék egy ház megszületését. Egy házét, amely a szabadság, a felelősségvállalás, az önálló döntések meghozásához szükséges tudás megszerzésének egyik lehetséges helye. Egy hely, amelyet a közösség teremt, s amely maga is közösségteremtő erővé válik.









"Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Európában az otthonszülések az össz-szüléseknek mintegy 10-30 %-át teszik ki. A Magyar Orvosi Kamara, ha az EU-ba való csatlakozás megtörténik, felül fogja bírálni azt az álláspontot, amelyet most képvisel, és előbb-utóbb meg fog történni az a várva-várt esemény, hogy a szakmai kollégiumok ki fogják dolgozni a megfelelő protokollokat."

[Dr. Huszár András, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke.
Elhangzott a Petőfi Rádió Délelőtt című adásának A vélemény szabad című interaktív műsorában 2003. március 6-án.]


MI A SZÜLETÉSHÁZ?

1. LÁNCSZEM
• az egészségmegőrzés rendszerében;
• a család fontosságát kiemelő, azt segítő szervezetek rendszerében;
• az alapvető emberi jogok érvényesüléséért küzdő szervezetek rendszerében;
• a mentálhigiénés egészségmegőrzést célzó rendszerben;
• az önálló, szabad döntés, felelősségvállalás fontosságát felismerő, azt segítő módszerek és szervezetek körében;
• a tudományos kutatás rendszerében;
• a politikai, világnézeti, hovatartozástól, pártoktól független társadalmi szervezetek rendszerében;
• az egészségügyi ellátás rendszerében.

2. KÖZÖSSÉG
• amely egészséges, gyermeket váró asszonyokból és azok családjaiból;
• a születésház speciálisan képzett munkatársaiból (szülésznőkből; dúlákból; bábákból; gyermekvárásra, szülésre, újszülöttgondozásra, gyermeknevelésre felkészítő szakemberekből; önálló, felelősséget vállaló szülész-nőgyógyász szakorvosokból, belgyógyász, fogorvos, természetgyógyász konzultánsokból) áll, és minden érdeklődőből, aki szolgáltatásainak bármelyikét igénybe kívánja venni.

3. HELY
• amely inkább tágas otthonhoz, mint kis kórházhoz hasonlatos;
• ahol a közösség tagjai rendszeresen találkozhatnak egymással, csoportokban és személyesen is;
• ahol hosszú távú, folyamatos gondozás folyik a gyermekvárás előkészítése, annak végigkísérése, a szülés és a gyermekek utánkövetése révén;
• amely önálló, autonóm intézmény, saját működési szabályzattal, az összes építési, tűzvédelmi, biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően.


További információk: www.szules.hu ,www.szuleteshete.hu

süti beállítások módosítása