Újra, Artéria Színház

Októbertõl újra láthatók az Artéria Színházi Társaság elõadásai

Az Artéria Színházi Társaság a tavalyi év folyamán alakult fiatal színházi alkotókból. Korábbi elõadásaik, az Algebra és a Protokoll az õsz folyamán újra láthatók, novemberben pedig egy új bemutatóval, Ibsen Nórájával jelentkeznek.

Az Artéria Színházi Társaság azzal a céllal alakult, hogy műhelymunkák során mélyen együttgondolkodó, újszerű, izgalmas előadásokat alkotó közösség jöjjön létre. A társulat vezetője, a darabok írója-rendezője: Baráthy György. A társulat tagjai színművészeti főiskolások, vagy más alternatív műhelyekben, illetve kőszínházakban dolgozó fiatal színészek: Fodor Annamária, Hajós Eszter, Hetényi Zoltán, Jánosházi Péter, Sáfár Kovács Zsolt, Simon Kornél, Tabi Orsolya, Vincze Márton.



Idézet az Algebra című előadás ajánlójából: Jól fognak szórakozni. Felejtsék el, hogy november van. Jól fognak szórakozni. Felejtsék el, hogy ez az utolsó este. Felejtsék el, hogy szerettek volna fogyni, de most sem sikerült. Felejtsék el, hogy megpróbáltak leállni, de az kibírhatatlan iszonyat. Jól fognak szórakozni. Felejtsék el, hogy mindenki korpa közé keveredik. Felejtsék el, hogy a hagyományos reszelő feladja a harcot: eltörik, kicsorbul, vége. Felejtsék el, hogy bizonytalan a nemi identitásuk. Jól fognak szórakozni. Felejtsék el, hogy sem a lovagok, sem a paripák, sem a kincsek nem tudták megmosolyogtatni a királylányt. Felejtsék el, hogy ezen már nem lehet segíteni. Felejtsék el, hogy mindenki meghal és néhányuk nemsokára. Felejtsék el, hogy amíg mások a mézesheteiket töltik, addig Önöknek feladatuk van.”
Az R. S. 9. Stúdiószínházban látható Algebra című előadásra ellátogatók egy olyan kísérletet láthatnak, melysorán a társulat nyelvi, illetve színházi közhelyek felhasználásával montázsszerűen összeillesztett tablót mutat be. A filmszerűen váltakozó rövid jelenetek. A szándékosan plakátszerűen megrajzolt figurákon, illetve szlogenszerű mondataikon keresztül egy olyan kétségbeesett világkép fogalmazódik meg, amely a huszonévesek sajátja. A darab egyetlen nap története - hat különböző fővárosi fiatal szemszögéből. A "boldog" hetvenes évek szülöttei nem tudták maguk mögött hagyni a gyermekkort, és most reményt vesztve, megmentésre várva róják Budapest utcáit.

A Protokoll egy házasság története - két egymással párhuzamos monológ formájában. A darab a kilencvenes évek közepén játszódik Budapesten; a két szereplő, a férj és a feleség közel nyolcvan éves. Amikor találkozunk velük délelőtt tizenegy óra van. Pontosan hatvan perc múlva, délben lesz a házasságuk ötvenedik évfordulója. Az aranylakodalom azonban elmarad. Ez a véletlen óra az emlékezésé, annak ellenére, hogy a múltban történtek igazságtartalma, valódi fontossága és sorrendje mára már megállapíthatatlan. Monológjaikból egy fájdalmas, szenvedélyes, de töredezett szerelmi történet rajzolódik ki. Mára az ötven év közös története fragmentumokra hullott szét. Az idő személyessé vált, egyes évtizedek nyom nélkül múltak el, de vannak olyan fél évszázaddal korábbi percek, melyeket naponta felidéznek.

Az Algebra című előadás október 2-án és 12-én 19 órától, 13-án pedig 20 órától látható az R.S.9. Stúdiószínházban (Budapest, VII. ker., Rumbach Sebestyén utca 9.).

A Protokoll október 6-án 21 órától, 7-én 20 órától szerepel a Spinoza Ház műsorán. A Spinoza Ház címe: Budapest, VII. ker., Dob u. 15.


süti beállítások módosítása