Kontroll

Novembertõl új magyar film a mozikban


A rendezõ: Antal Nimród.
Két komponens már adott a sikerhez: Csányi Sándor,
az I Love Budapest és Balla Eszter, a Moszkva tér
címû film fõszereplõje.


Fotó: Hujber Balázs


Az író-rendezõt, Antal Nimródot eddig elsõsorban reklámfilmek tették ismertté (csakúgy, mint kollégáját, Bergendy Pétert, aki az Állítsátok meg Terézanyut! címû filmet kezdi el forgatni október végén), az operator pedig (akárcsak Bergendynél) a kiváló Pados Gyula. De ne szaladjunk az események elébe.

Kontroll

Novembertől új magyar film a mozikban


A rendező: Antal Nimród.
Két komponens már adott a sikerhez: Csányi Sándor,
az I Love Budapest és Balla Eszter, a Moszkva tér
című film főszereplője.



Fotó: Hujber Balázs


Az író-rendezőt, Antal Nimródot eddig elsősorban reklámfilmek tették ismertté (csakúgy, mint kollégáját, Bergendy Pétert, aki az Állítsátok meg Terézanyut! című filmet kezdi el forgatni október végén), az operator pedig (akárcsak Bergendynél) a kiváló Pados Gyula. De ne szaladjunk az események elébe.



Csányi Sándor, Antal Nimród, Balla Eszter


A film egy furcsa fiatalemberről, Bulcsúról (Csányi Sándor) és ellenőr társairól, illetve a rivális ellenőr csoportról (Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Nagy Zsolt) szól. Hol drámaian, hol komikusan jelenik meg az utazók és a jegyellenőrök ismert viszonya.

Időről időre azonban föltűnik egy különös női alak, akinek kedvenc szórakozása, hogy magára haragítja az ellenőröket, akik aztán nagy izgalmak közepette üldözni kezdik a folyosókon, a peronokon, a mozgólépcson vagy éppenséggel a sínek között. Hívjuk egyszerűen Gyalogkakukknak.

A Kontroll története: harc egy különös alak - aki utasokat lök a metró elé - és a metróvezetoség emberei között, akik számára csak egyetlen szempont létezik: az utasok metróba vetett hite.

A helyszín akár Budapest is lehetne, de nem igazán fontos, melyik országban, melyik városban vagyunk a föld felszíne alatt.

Főhősünk Bulcsú, az ellenőr , úgy érzi, ki kell lépnie megszokott környezetéből. El kell bújnia a világ elől. Menekülnie a múlt elől és a jelenből egyaránt. Eltűnni a föld felszínéről. De ki vagy mi elől kell valójában menekülnie? Saját maga elől. Bulcsú csak elkezdte, de gyorsan el is hagyta ígéretes pályáját és egy másik közegben keresi önmagát. Egy olyan közegben, ahol a szabályok tiszták: aki utazni akar, váltson bérletet, vagy vegyen jegyet ("She's got a ticket to ride..."). Az ellenőrök pedig teszik a dolgukat: ellenőrzik a jegyeket, bérleteket.

Ebbe a képbe jön bele Béla, a bukott mozdonyvezeto (Kovács Lajos), aki most metrókocsit vezet. Az ő lánya a Balla Eszter által megformált Szofi, akinek kedvenc időtöltése, hogy naphosszat metrózik. Ő a nagy Ő, akibe Bulcsú első látásra beleszeret.

Nem akarok poéngyilkos lenni, mindenesetre: a végén ők ketten egymást átkarolva utaznak a mozgólépcsőn fölfelé, de csak aztán, hogy Bulcsúnak el kellett kapnia az utazók ellenségévé vált alakot. A legvégső, mindent eldöntő csata a Jó és a Rossz között zajlik.

A film további főszereplői: Kulka János, Cserhalmi György, Scherer Péter, Szabó Győző és Eszenyi Enikő.

Helyszín: a budapesti metró alagútrendszere, szerelvények, peronok, folyosók, mozgólépcsok.



Csányi Sándor, Antal Nimród, Badár Sándor, Pindroch Csaba, Mucsi Zoltán, elöl Nagy Zsolt

süti beállítások módosítása