Taroltak a Krétakör-elõadások POSZT-on

A Krétakör Színház Siráj és a Vígszínház A kaukázusi krétakör címû elõadása nyerte a legtöbb díjat a negyedik alkalommal megrendezett Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT). A szombat éjjel véget ért fesztivál közel kétszáz programján megközelítõleg 50 ezren látták a hatszáz fellépõ mûvész produkcióit.

Koren Zsolt (Pécs)Népszava, 2004. június 13. vasárnap

A Krétakör Színház Siráj és a Vígszínház A kaukázusi krétakör című előadása nyerte a legtöbb díjat a negyedik alkalommal megrendezett Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT). A szombat éjjel véget ért fesztivál közel kétszáz programján megközelítőleg 50 ezren látták a hatszáz fellépő művész produkcióit.



Vasárnap hajnalban a POSZT fesztiválklubjában nem hivatalosan is befejeződött a színházi szakma legrangosabb megmérettetése, a negyedik Pécsi Országos Színházi Találkozó. A fesztivál keretes szerkezetéről az időjárás gondoskodott: a színházi szakemberek ugyanolyan zuhogó esőben búcsúztak Pécstől, mint amilyenbe érkeztek június 3-án. A POSZT tíz napja alatt közel kétezer színész, rendező, műszaki dolgozó, kritikus és tudósító fordult meg a pécsi Király utcában és környékén. A versenyprogramban a direktorok ajánlása és Csengery Adrienne operaénekes válogatása alapján 15 előadással mutatkoztak be a társulatok, legtöbbjük - tíz produkció - valamilyen díjat hazavihetett a szombat esti gála után.

Magáért beszél a tény, hogy a Krétakör Színház Siráj című előadása kapta a szakmai és a közönségzsűri fődíját is. A társulat művészei közül hárman nyertek még díjat a fesztiválon: a német anyanyelvű, de magyarul játszó Tilo Wernert (Trigorin) választották a legjobb férfi mellékszereplőnek. A MASZK Országos Színészkamarai Egyesület zsűrije Gyabronka József alakítását találta kiemelkedőnek, a 30 év alatti színészek között kiosztható SÚGÓ-díjat pedig Láng Annamáriának ítélték. A színész-zsűri Szantner Annát a Fekete tej című budapesti előadás főszerepében nyújtott alakításáért választotta a legjobb színésznőnek, míg a másik SÚGÓ-díjat a zalaegerszegi társulat tagjának, Kiss Ernőnek ítélte.

A legfontosabb díjakon a Krétakör Színház a Vígszínházzal osztozott. Brecht A kaukázusi krétakör című darabjának színreviteléért Zsótér Sándor kapta a legjobb rendezés díját. Gruse szerepének megformálásával Básti Juli érdemelte ki a legjobb női főszereplő címet. A Vígszínház produkciója a jelmezekért is díjat kapott - ezt Benedek Mari tervezőművész vehette át. A legjobb díszletet a zsűri a budapesti Katona József Színház Ivanov előadásában látta, ennek terveit Khell Zsolt készítette. A Bárka Színház Theomachiája egyetlen díjat kapott: a legjobb női mellékszereplőnek választotta Varga Gabriellát a színházi szakemberekből álló grémium. Az évad férfi színésze Kovács Zsolt lett a kaposvári Csak egy szög című előadásban nyújtott teljesítményével. Mohácsi János rendezése kapta az úgynevezett "egyéb" kategória díját is, ezzel az előadás törekvéseit és magas színvonalát akarták elismerni. A színészi különdíjra Pálfi Katit tartották érdemesnek a Roberto Zuccóban nyújtott, sokat dicsért alakításáért. Az Új Színház produkcióját Vidnyánszky Attila rendezte. Társulati különdíjat kapott a Karamazov-testvérek csapata, amely kategória azért pikáns kissé, mert az előadásban játszó négy színész közül három elhagyja a Szolnoki Szigligeti Színházat. A kolozsvári Állami Magyar Színház a határon túli magyar kultúra jó hírnevének erősítéséért és hagyományainak méltó ápolásáért vehette át Pécs város különdíját.

A fesztivált értékelő vitán a POSZT ügyvezetői, Jordán Tamás és Simon István bejelentették, hogy jövőre már nemzetközivé válhat a színházi találkozó. A tervek szerint ugyanis a 2005. június 9-i kezdés előtti három napon kiemelkedő külföldi produkciók mustrájával indulhat az ötödik Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Koren Zsolt (Pécs)Népszava, 2004. június 13. vasárnap






A Krétakör Színházat igazgató Gáspár Máté a fődíj átvételekor úgy fogalmazott, hogy ezzel "a jövőre tíz éves Krétakör felnőtt korba lépett, és talán joggal érezheti, hogy a legjobb előadásnak járó díjjal a professzionális színházi szakma befogadta a társulatot". Elmondta, hogy a művészi munkát irányító, a Sirájt rendező Schilling Árpád és a színművészek egy zempléni faluban készülnek a következő bemutatóra, ezért nem lehettek jelen mindnyájan az ünnepségen. Rövid beszéde végén Gáspár Máté a társulat öröméről szólt. "A közönség és a szakma végre egymásra talált azáltal, hogy mindkét zsűri a Sirájt találta az évad legjobb előadásának."

süti beállítások módosítása