A Tháliába költözik a díjnyertes Siráj

A Krétakör Színház díjnyertes darabját, amelyet a helyesírás szabályait "figyelmen kívül hagyva", Siráj címmel vittek színre, a jövõ évadban a budapesti Thália Régi Stúdióban játssza a társulat - tudta meg Schilling Árpád rendezõtõl hétfõn az MTI.

A Krétakör Színház díjnyertes darabját, amelyet a helyesírás szabályait "figyelmen kívül hagyva", Siráj címmel vittek színre, a jövő évadban a budapesti Thália Régi Stúdióban játssza a társulat - tudta meg Schilling Árpád rendezőtől hétfőn az MTI.

Az előadás öt díjat nyert a hét végén zárult Pécsi Országos Színházi Találkozón. "Csehov Sirály című művét gazdag, titkokkal teli, felülmúlhatatlan remekműnek tartjuk, amelynek számtalan olvasata van, és minden kor, minden történelmi helyzet mást tart fontosnak, mást emel ki belőle" - mondta a rendező.

Úgy gondoltuk, a mi előadásunk, bármennyire törekszünk is a tökéletességre, nem lehet "a" Sirály, csak annak egyik változata; legfeljebb csak megközelítheti a darab mélységét és gazdagságát. Ezt jelezzük azzal, hogy már a címben is elhelyeztünk egy apróbb hibát, és"j"betűvel írtuk azt - magyarázta. A cím "aktivitásra szólít fel", amivel a nézőt be lehet csalogatni - jegyezte meg Schilling Árpád.

A pécsi találkozón is akadt olyan, aki értetlenkedett emiatt, és az elírásnak vélt hibát kijavította a plakáton - fűzte hozzá. A produkció a színházi találkozón elnyerte a legjobb előadás díját, a Borisz Trigorin írót alakító német Tilo Werner a legjobb férfi epizódszereplőnek járó elismerést kapta. A MASZK Országos Színészegyesület díjában Gyabronka József részesült, a legjobb 30 év alatti színésznőt jutalmazó Súgó-díj Láng Annamáriáé lett, a darab megkapta a közönségzsűri díját.

A darabot tavaly októberben, a budapesti Fészek Művészklub kupolatermében mutatták be. "Meglepett a díjeső, (...) az érdeklődés folytán ázsiónk megnőtt" - mondta Schilling Árpád, hozzátéve, hogy már nem az állandó otthonnélküliség a legfőbb gondjuk, hanem a megfelelő próbaterem hiánya. A Krétakör Színház jelenleg a Feketeország című új produkcióra készül, amelynek előpremierje a Művészetek Völgye rendezvénysorozat keretében, július végén lesz Monostorapátiban - közölte a rendező.

(MTI)



süti beállítások módosítása